Vücudumuzdaki tüm hücrelerin belirli görevleri vardır. Normal hücreler düzenli şekilde bölünürler. Yaşlandıklarında veya zarar gördüklerinde ölürler ve yerlerini yeni hücreler alır. Kanser, hücrelerin kontrolsüz çoğalmaya başlaması ile oluşur. Kanser hücreleri de büyümeye ve yeni hücreler oluşturmaya devam ederler. Normal hücrelere ise yer bırakmazlar. Bu da kanserin başladığı vücut bölümünde problemlere yol açar.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında, kanser, kanser türleri, belirtileri ve risk faktörleri gibi konularda açıklamalarda bulundu. Kanserin önemi ve türlerine değinen Prof. Dr. Zafer Utkan, "Kanserin önemi aslında insan sağlığını tehdit ediyor olmasından kaynaklanmaktadır. Daha net bir şekilde ifade etmek gerekirse, ölüme yol açan önemli hastalıklardan bir tanesidir. Dolayısıyla bizim bu konuda konuşmamız, değerlendirmemiz ve aydınlatıcı toplantıları sıklıkla yapmamız gerekiyor. Fakat biz biliyoruz ki insan vücudunda 200'ün üzerinde kanser gelişebilir. Bunların hepsinden bahsetmek kafa karışıklığına yol açabiliyor. Bazen bizim için bile işin içinden çıkılamaz bir durum haline gelebiliyor." ifadelerini kullandı.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır
04 Nisan 2019
Kanserin belirtileri hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Utkan, "Kanserde erken belirtilerin bir kısmı spesifik bir kısmı da spesifik olmayan özelliklere bağlı olabilir. Mesela bir tiroidin çok çalışmasına bağlı olarak da kilo kaybı olabilir. Diyet yaptığımız zaman da kilo kaybımız olabilir. Ancak uzun süreli ve istemediğimiz halde kilo kaybımız söz konusuysa o zaman organlarla ilgili önemli bir hastalıkla karşı karşıya olduğumuz anlamı taşıyabilir." dedi.

Kanseri etkileyen birçok faktör olduğunu belirten Prof. Dr. Zafer Utkan, "Her kanser için farklı bir takım risk faktörleri öne çıkmaktadır. Fakat risk faktörünün varlığı mutlaka kanser olacağı anlamı taşımadığı gibi, hiç risk faktörü taşımayan insanlarda da kanser gelişimi söz konusu olabilir. Ancak, bir takım risk faktörlerini de görmezden gelemeyecek deneyime sahibiz. Dolayısıyla bunları telaffuz etmek aslında bizi biraz daha dikkatli olmaya, biraz daha riskli olan kişileri, bireyleri saptamaya ya da riskli olunan yaş gruplarını saptamaya ve daha dikkatli olmaya, erken tanı metotlarını kullanmaya zorlamaktadır." diye konuştu.

Haber: Ömer Can KOÇ (Radyo K.İ.)