Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Savaş Ayberk Konferans Salonunda dün (05.04.2017) KOÜ Teknoloji ve Transfer Ofisi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü ortaklığında "Ulusal Metroloji Konferansı" düzenlendi.

Konferansa Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Özdemir, KOÜ TTO Yöneticisi Mehlika Kocabaş Akay, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Kerim Kaynakçı, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Ertunç ve TÜBİTAK İletişim Sorumlusu Uğur Akkaya'nın yanı sıra mühendislik fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, ölçme bilimi olan metrolojinin akademik, sosyal ve sanayi gibi alanlarda çok önemli olduğundan bahsederek metroloji ölçüm tekniğinin ileri teknoloji malzemeleri üretimleriyle aynı doğrultuda gitmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Çakır, "Ölçme olmadan geri besleme alma şansı yoktur. Bu tabi ki de sosyal alanda da geçerlidir. Ölçme alanındaki belirsizlikleri ortadan kaldırmakla ilgili Metroloji Enstitüsü'nün çalışmaları olduğunu biliyoruz" dedi.

Metroloji Hayatımızın Her Alanında Kullanılıyor
Metrolojinin tarihçesinden bahseden Uğur Akkaya, "M.Ö. 3000'li yıllarda Eski Mısır'da 'cubit', M.Ö. 1000'li yıllarda ise Eski Roma'da kullanılan 'yard' isimli bir sistem vardır. Bunlar tarihte bilinen ilk ölçüm sistemleri olduğu için önemlidir. Fransa'da metrik siteminin kullanılması ile beraber dünyada metrolojik bir hareket başlamıştır. Bugün kullandığımız ölçüm birimleri sistemi ise 1960 yılında kuruldu" açıklamasını yaptı.

Hayatın her alanında metroloji bilimiyle iç içe olunduğunu belirten Uğur Akkaya, "Metroloji kelimesi Yunanca ölçüm ve ölçme kelimelerinden türemiştir. Metrolojinin en önemli özelliği belirsizlik kavramıdır. Belirsizlik aslında her ölçüm içerisinde var. Ölçümün kalitesi belirsizliğin hesaplanmasıyla oluşur ve biz bunu en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ölçüm Aletleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Denetleniyor
Kerim Kaynakçı ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıca yasal metroloji konularında yürütülen faaliyetlerden bahsederken bu konudaki istihdam olanakları hakkında bilgiler verdi. Kaynakçı, "Bizim görevimiz ülkemizdeki metrolojik politikaları belirleyerek metroloji alanında ölçüm denetimi yapmaktır. Metroloji alanının yanında aynı zamanda hazır ambalajlı ürünlerin denetimini de yapıyoruz" dedi.
Kaynakçı, ölçüm aletlerini Bakanlık tarafından denetlendiğini belirtirken aniden yapılan muayene, üretim sırasında yapılan muayene, şikayet muayenesi ve stok muayenesi olmak üzere 4 çeşit muayene olduğunu ifade etti.

Etkinlik sonunda konuşmacılar katılımcıların metroloji ile ilgili sorularını yanıtladı.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
KOÜ'de Ulusal Metroloji Konferansı Düzenlendi