Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Kanser, Herkesi İlgilendiren Bir Hastalıktır"
Güne Bakış'ta "Kanser Haftası" hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve Çağdaş Dandan'ın sunduğu Güne Bakış programına Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan konuk oldu.

Sözlerine "1-7 Nisan Kanser Haftası"nın önemine değinerek başlayan Zafer Utkan, "Kanser ölümle sonuçlanan en önemli ikinci hastalık. Bu nedenle Kanser Haftası, insanları kanser hakkında bilgilendirme, kanseri tartışma, insanların kanser hakkında doğru bilgiye yönlendirilmelerini sağlama ve tedavi edilebilirlik farkındalığını yaratmanın en önemli yolu" ifadelerini kullandı.

Dekan Prof. Dr. Utkan, kanser hastalığının detaylarından bahsederek, "Kanser, hem hasta hem de hasta yakını açısından psikososyal travmalara da yol açar. Bazı hasta grupları açısından çok korkulan bir hastalıktır. Bunun bir sebebi de internet kullanımının artmasıyla kontrolsüz ve yanlış bilgilerin çoğalmasıdır. Kanser, dünyada bulunan herkesi ilgilendiren bir hastalıktır. Sonuç olarak 200'e yakın kanser çeşidi var" dedi.

Türkiye'deki kanser oranlarına değinen Prof. Dr. Zafer Utkan, "Kanser, kayıt yapılması zorunlu olan bir hastalıktır. 2000 yılından itibaren Kanser Daire Başkanlığı'nın kurulmasıyla birlikte insanlar kanser kaydının bilincine vardı ve kanser kaydı yapmaya başladı. Dolayısıyla net rakamlara 2000'li yılların başından itibaren ulaşabiliyoruz. 2000 yılında her yüz bin kişiden altmış dördünde kanser hastalığı görülürken 2004 yılında yüz bin kişiden yüz altmış yedisi kanser hastalığına yakalanmış. Erkeklerde akciğer kanseri, prostat kanseri ve kalın bağırsak kanseri ön plana çıkmış durumda. Kadınlarda ise meme kanseri çok yaygınlaşmış durumda. Tiroit kanseri oranının da ciddi şekilde arttığını gözlemlemekteyiz" ifadelerini kullandı.

Kansere sebep olan faktörler hakkında da konuşan Dekan Utkan, "Genetik geçişler birçok kanserde kendini göstermekte. Bireysel gelişen kanserler ise genel olarak çevresel faktörlerden kaynaklanır. Ancak bireysel geçişler genetik geçişlerden daha fazla. Tütün ürünleri kullanımı, beslenme alışkanlığının değişmesi ve insan yaşının ilerlemesi de kanser riskini arttırır. Tütün ve tütün ürünlerini bırakmak akciğer kanseri riskini %5 oranında azaltmakta" dedi.

Prof. Dr. Zafer Utkan kanser belirtileri ile ilgili olarak, "Kilo kaybı, bazı organlara ait problemler, cildimizde iyileşmeyen yaralar ve dışkılama alışkanlığındaki değişiklikler. Eğer bu saydığım sebepler bir veya birkaç ayda düzelmiyorsa bir doktora muayene olmakta fayda var. Çünkü bunlar kansere sebebiyet verebilecek belirtiler" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Utkan, kanserin tedavi yöntemleriyle ilgili olarak ise, "Kanserin üç ayrı dalda tedavi yöntemi vardır. Bunlar cerrahi tedavi yöntemi, radyoterapi ve kemoterapi. Bu yöntemler her organın anatomik yapılarına göre değişiklik gösterebilir. Bazen hepsinin birden kullanılması mümkün olabilir. Bazen de sadece bir tanesini kullanmak uygundur. Cerrahi tedavi için kişinin genel kondisyonunda problem olmaması lazım. Kemoterapiden alınan ilaçların yıpratıcı yan etkileri var buna da dikkat etmek lazım. Radyoterapide ise daha lokal bir tedavi yöntemi uygulanıyor" dedi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, Kocaeli Üniversitesi'nde kanser hastalığıyla ilgili yapılan çalışmalara da değinerek, farkındalık yaratmak için çeşitli programlar yapıldığını, Tıp Fakültesi'nde bulunan iyi niyetli çalışanların gayretleriyle doktorların ve hastaların yakın bir ilişkiye sahip olduklarını belirtti. Prof. Dr. Zafer Utkan, ayrıca Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin iyi bir kanser tedavisi için gerekli teknolojik donanımlara sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Haber: Mehmet BUDAK (Radyo K.İ.)
Fotoğraf: İsa GÜNER (Radyo K.İ.)