Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Amfisi'nde Jeofizik Mühendisliği Bölümü tarafından dün (02.04.2019) "Karasal ve Denizsel Ortamlarda 2 Boyutlu ve 3 Boyutlu Sismik Yansıma Verilerinin Toplanması" adlı bir etkinlik düzenlendi. Türkiye Petrolleri Jeofizik Yüksek Mühendisi Ertan Arslan'ın konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oruç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Konuşmasına Sismik'i tanımlayarak başlayan Jeofizik Yüksek Mühendisi Ertan Arslan, "Sismik, yerin altındaki katmanların ne durumda olduğunu görüntüleme çalışmasıdır. Yerin altı görüntülenirken, karada ve denizde kullanılan farklı teknikler ve ekipmanlar bulunmaktadır. Deniz alanlarında su içinde elde ettiğimiz dalgalar tabakalardan yansıyarak yine su içindeki kaydediciler tarafından kaydedilmektedir." ifadelerini kullandı.
Jeofizik çalışmalarına genellikle iki boyutlu ekipmanlar ile başladıklarını belirten Arslan, "Yer altındaki tabakalarda ilgimizi çeken bir şey görürsek onlarla ilgileniriz. Daha fazla veri almak için de bu iki boyutlu profilleri yan yana veya birbirini kesen doğrultuda yaparız. Topladığımız veriler daha ileri aşamalarda yazılımlar aracılığıyla birleştirilip, yatay bir şekilde görülebilmektedir. Bunun yanı sıra ölçümler yapılırken kablolu ve kablosuz olarak iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bu iki yönteminde avantajları ve dezavantajları vardır. Kablolu sistemde, kabloları düzgün bir şekilde yere döşemek önemlidir. Kablosuz sistemde ise, kablo derdi olmadan veri ölçümü yapılabilmektedir fakat kablosuz sistemde anlık olarak veri akışı sağlayamamaktayız." dedi. Etkinlik soru ve cevap ile son buldu.
Haber: Ömer Can KOÇ (Radyo K.İ.)
KOÜ'de Jeofizik Semineri
04 Nisan 2019