KOÜ'lü Akademisyenler Cübbelerini Giydi
Kocaeli Üniversitesi 2017-2018 Öğretim Yılı Akademik Giysi Töreni, bugün (24.04.2018) Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.
19 öğretim üyesinin profesörlük, 56 öğretim üyesinin doçentlik, 44 öğretim üyesinin de doktor öğretim üyesi unvanı aldığı akademik giysi töreninde akademik aşama kaydeden öğretim üyeleri cübbe giydi. Bilimsel başarı gösteren akademisyenlere de yayın teşvik ödülleri takdim edildi.
Rektörümüz, Akademisyenleri Tebrik Etti
Törene Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Adalet Komisyonu Başkanı Muhittin Paça, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, KOÜ Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Ertuğ, KOÜ Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Vefa İbrahim Aracı’nın kardeşi Zümran Aracı, rektör yardımcıları, senatörler, davetliler, akademisyenler ve aileleri katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan tören, Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Orkestrası tarafından Öğr. Gör. Özgür Kement yönetiminde Türk Sanat Musikisi dinletisi ve Şef İsmet Ünsal yönetimindeyse Türk Halk Müziği Korosu’nun seslendirdiği eserlerle devam etti. Törenin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, akademik ve bilimsel başarı gösteren akademisyenleri tebrik etti.
Akademisyenlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Prof. Dr. Sadettin Hülagü, "Ülkemizde, bölgemizde ve ilimizde; bilim ve eğitim alanında öncü bir kurum olmayı sürdürüyoruz. Bu noktadaki en büyük güvencemiz şüphesiz ki, nitelikli ve özverili akademik kadromuzdur. Bu kadromuzun göstermiş olduğu başarı ve gelişim, sorumluluklarımızı gerçekleştirebilme yolunda bizleri daha güçlü ve yetkin kılacaktır. Bu sebeple akademik ilerleme kaydeden tüm öğretim üyelerimizi en kalbi hislerimle tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.
Akademisyenlerin bilime ve öğrencilere olduğu kadar, ülkelerine ve milletlerine karşı da yüksek sorumluluk hissetmeleri gerektiği inancındayım. Eğitimleri ve işgal ettikleri pozisyon gereği kanaat önderi konumundaki akademisyenler, bu sorumluluğa uygun davranmalı, aziz milletimizin menfaatlerini her şeyin önünde tutmalıdır." dedi.
"Çeyrek Asırlık Üniversite"
Kocaeli Üniversitesi'nin çeyrek asırlık bir üniversite olduğuna dikkat çeken Rektörümüz, "Gençliğimizin dinamizmi ile sahip olduğumuz köklü geleneği birleştirerek bu kısa süre içerisinde çok önemli işler başardığımıza inanıyorum. 3000'in üzerinde akademik ve idari personel ile hizmet veren kurumumuzun genç yaşına rağmen kat etmiş olduğu önemli mesafe takdire şayan önemli bir başarıdır. 25 yıllık süreç içerisinde bugün şahsıma devrolan bu bayrak yarışında büyük gayret ve emek göstermiş olan rektörlerimiz ile birlikte, tüm çalışanlarımızı saygı ile anıyorum.
Günümüzün koşullarına uygun bir üniversitenin verimliliğini eğitim, araştırma ve hizmet olarak 3 ana başlık altında özetleyebiliriz. Eğitim alanındaki öncelikli hedefimiz dünya çapında daha tanınır bir üniversite olmak ve üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmektir. Bu yolda üniversite olarak önemli aşama kaydettiğimizi ifade etmek isterim. Üniversitemiz hali hazırda 25 farklı ülkeden 178 üniversite ile Erasmus değişim programını sürdürmektedir ve geçtiğimiz yıl içerisinde 305 öğrencimizin bu programdan faydalanması sağlanmıştır." dedi.
İşbirliği İçerisinde Olmadığımız İlçe Belediyesi Kalmadı
Kocaeli Üniversitesi'nin; kente, bölgeye ve ülkeye karşı büyük sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hülagü, "Özellikle sanayinin kalbi olan kentimizde sanayi ve kentle yapılacak işbirliklerinin hayati öneme sahip olduğu gerçeğinin de farkındayız. Mutlulukla ifade etmeliyim ki çıkmış olduğumuz bu yolda adım adım ilerleyerek işbirliği içerisinde olmadığımız ilçe belediyemiz kalmadığı gibi sanayiyle de pozitif ilişkiler kuruldu. Başta Kocaeli Büyükşehir Belediyemizle gerçekleştirmiş olduğumuz Kartepe Zirvesi ile Türkiye ve Dünyadaki darbeler masaya yatırılmış, geleneksel hale gelen Uluslararası Tarih Sempozyumu ile ilimiz ve ülkemizin tarihine ışık tutulmuş, eğitim üniversite sınırları dışına taşıp milletimizle kucaklaşmıştır.
İzmit, Gölcük, Kartepe, Başiskele, Karamürsel belediyelerimizle yapmış olduğumuz projeler üniversitemizin sanat ve bilim alanındaki üretiminin görünür olmasına aracılık etmiş, belediyelerimizin projelerine bilimsel bir bakış sunmuştur. Bununla beraber ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşları ile işbirliği arttırılmıştır. Bu doğrultuda THY, Arçelik, Posco, Tüpraş, İzaydaş gibi geçmiş protokollerimize Assan Hanil Otomotiv, Ford Otosan, Toyota gibi alanında öncü firmalar ile işbirliklerimiz artarak devam edecektir." ifadelerini kullandı.
Çok Sayıda Projeye İmza Attık
Kurumumuz bünyesinde 60 Bilimsel Araştırma Projesi, 105 Hızlı Destek projesi, 46 AR-GE laboratuvar destekleri, 28 TÜBİTAK projesi, 2 SANTEZ projesi ve 3 AB destekli proje olmak üzere toplam 245 bilimse projeyi yürütmekteyiz. Bununla beraber, geçtiğimiz yıl içerisinde yurt içi ve yurt dışı katılımlara yaklaşık 2 milyon liralık bir destek vermiş bulunmaktayız. Bilimsel araştırmaların, nitelikli yayınların, patentlerin, teknopark uygulamalarının, gerçekleştirilen sosyal ve ekonomik protokollerin arttırılması, üretmiş olduğumuz bilginin ürün ve hizmete dönüşerek katma değere katkı sunması üniversitemizi her anlamda ön plana çıkartacak ve güçlendirecektir." dedi.
Cumhurbaşkanımızdan Büyük Destek
"Gerçekleştirilen projelerimizde ve sürdürülmekte olan faaliyetlerde Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri Işık, İlimiz Milletvekilleri, Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu'na destekleri için üniversitem adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu doğrultuda ilk olarak yüksek okullarımızın eğitim kalitesini arttırabilmek amacıyla fakültelere dönüştürülmesine ve yeni fakültelerin kurulmasına öncelik verdik. Meslek Yüksek Okullarında eksik laboratuvar, araç, gereç ve mekan sorununu hızlı bir şekilde çözümleyerek, tüm birimlerimizi daha güçlü hale getirdik. Bununla birlikte Cumhurbaşkanımızın destekleriyle hastanemize bedeli 15 milyon TL olan radyoterapi cihazı kazandırılmış, hudut sahillerden Tomografi ve MR cihazları hastanemiz bünyesine katılarak tedavi edilebilir hasta sayısı iki katına çıkarılmıştır.
Sağlık Alanında Önemli Yatırımlar Yapıldı
Özellikle hastanemizin gittikçe artan yoğunluğu dikkate alınarak, artan poliklinik hizmetlerine yönelik ihtiyaçların karşılanabilmesi için 29.000 metrekarelik ek poliklinik binasının temeli atılmış kaba inşaatı bitme noktasına gelmiştir. Bununla birlikte Tıp Fakültemiz bünyesinde bulunan DEKART, KÖGEM, DETAB gibi araştırma merkezleri tek bir çatı altında toplanarak, merkezler arasındaki etkileşim ve sinerji arttırılacaktır. Yine bu proje kapsamında 12.500 metrekarelik yeni eğitim bloğunun hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Aracı Vakfı tarafından yaptırılan, Onkoloji ve Tıbbi Destekli Yaşlı Bakım Merkezimizin inşaatı ve tefrişatı tamamlanmış olup en kısa zamanda hizmete girecektir.
Umuttepe'de kurulması kararlaştırılan AMATEM ve ÇAMATEM ile önemli toplumsal sorunlardan biri olan madde bağımlılığı ve zararlı alışkanlıklara yönelik tedaviler gerçekleştirecek olan üniversitemiz, üzerine önemle eğildiği toplumsal sorumluluklarına bir yenisini ekleyecektir. Bunun yanı sıra hastane önü yol projesi tamamlanarak, Ambulans Yolu hizmete sunulmuş, hastane önü trafiğin önüne geçilmeye çalışılmıştır. Öğrencilerimizin sıklıkla kullandığı B Kapısında düzenlemeler yapılmış, üst geçit tamamlanarak hizmete açılmış, kampüsümüz mobese kameraları ve plaka tanıma sistemi kapsaması içine alınarak güvenliği arttırılmıştır. Üniversitemizin sulama faaliyetlerinde kullanılmak üzere 20 bin metreküplük göletin yapımı tamamlanarak, rekreasyon alanı olarak düzenlenmesine başlanmıştır." dedi.
"Öğrencilere Sunulan İmkanlar Arttırılıyor"
Altyapı ve hizmet binası gelişmelerinin yanı sıra öğrencilere sunulan imkanların arttırıldığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Kocaeli Üniversitesi Vakfı'nın gelirlerinin arttırılması ile birlikte burs imkanlarımız geliştiği gibi vakfımız bünyesinde kurulan KÜV yayınları aracılığı ile üniversitemiz öğretim üyelerinin eserlerinin basım yayımı konusunda önemli aşama kaydedilmiştir. İzmit Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirilen Üniversiteli Pazarı projesi sayesinde öğrencilerimiz kendi ürettikleri ürünleri satma imkanı bulmuş, üniversitemize ait KOÜ Mağaza hizmete girmiştir. Şahsen çok önem verdiğim Sekapark alanında hizmet vermekte olan KOÜ Kültür Evi aracılığı ile halkımızın ücretsiz eğitim almasına; hat, ebru, tezhip gibi kadim sanatlarımızın geniş kitlelere ulaşmasına aracılık etmekten mutluluk duyuyoruz.
"Halka hizmet Hak'ka hizmettir"
Değerli katılımcılar sözlerime son verirken şunu ifade etmek isterim; bu aziz milletin bir ferdi olarak "Halka hizmet Hak'ka hizmettir" düsturuyla hareket ederek milletimizin çıkarlarını her şeyin üstünde tutmak asli vazifemizdir. Bu vazife bize; vatanını anne, devletini baba, milletini kardeş bilen kadim kültürel geleneğimizin armağanı, sonraki kuşaklara ise en büyük mirasımızdır. Bu vazifeyi gerçekleştirme yolunda Allah yar ve yardımcımız olsun. Katılımınızdan dolayı hepinize şahsım ve üniversitem adına teşekkür eder, en kalbi duygularımla selamlarım." ifadelerini kullandı.
Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü'nün konuşmasının ardından 2016-2017 yılı Web Of Science İncites'ta yer alan, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanında en çok yayın yaparak ilk 3'e giren akademisyenlere yayın teşvik ödülleri verildi. 19 öğretim üyesinin profesörlük, 56 öğretim üyesinin doçentlik, 44 öğretim üyesinin de doktor öğretim üyesi unvanı aldığı akademik giysi töreninde akademik aşama kaydeden öğretim üyeleri cübbe giydi.
Haber: Fatih Osma (BHİ)
24 Nisan 2018