Güne Bakış'ta "Büyümenin İzlenmesi Günü ve Çocuk Gelişimi" hakkında konuşuldu. Mesmi Özer Korkutan ve Kübra Akçelik'in sunduğu Güne Bakış programına Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu konuk oldu.
Konuşmasına Büyümenin İzlenmesi Günü'yle ilgili bilgi vererek başlayan Doç. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu, ''Programın amacı sağlıklı ya da hasta çocuk ayrımı yapılmaksızın, çocukların boy ve ağırlıklarının ölçülmesi, sağlıklı bir gelişim göstermelerinin saptanması ve bir problem varsa erken tanının gerçekleştirilmesiyle birlikte toplum bilincinin artırılmasıdır" dedi.
Büyüme ve gelişmeyle ilgili de konuşan Doç. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu, "Bir çocuğun beslenmesini ve sağlık durumunu anlamanın en iyi yolu onun büyümesini ölçmektir. Çünkü ancak sağlıklı çocuklar büyüyebilir. Bebeklik döneminde baş çevresi ölçümü, daha büyük çocuklarda ise boy ve ağırlık ölçümüyle çocuğun gelişimi takip edilebilir. Gelişme de ise durum biraz daha farklı. Gelişmede vücut değişimi ve serpilme gibi bir durum söz konusu. Büyüme ile gelişme birlikte kullanılan kelimeler ama aradaki bu küçük fark ile birbirlerinden ayrılıyorlar " dedi.
Doç. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu, büyümenin etkilendiği faktörlerden de bahsederek , "Büyüme en başta beslenmeden etkilenir. Anne karnından itibaren değerlendirecek olursak, annenin beslenmesinden bile etkilenebilir. Anne sütü bebeğin büyümesi için çok kritik bir kavram. Beslenmenin yanında büyümeyi ve gelişmeyi etkileyen bir diğer faktör ise hormonlar. Hormonlar ise duygu ve düşüncelerden güneş ışığına kadar her şeyden etkilenebilir. Büyüme bozukluğunun bir sebebi de sevgisizlik olabilir. Bu yüzden çocukların sağlıkla büyümesi için sevgi faktörü de çok önemli" ifadelerini kullandı.
Kemik gelişiminden de bahseden Doç. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu, "Kemik gelişimiyle büyüme iç içe kavramlardır. Kemik gelişimi özellikle ergenlik döneminde büyümenin önemli bir parametresidir. Kemik kitlesinin önemli bir bölümü ergenlik döneminde kazanılıyor. Yer çekimine karşı yapılan sporlar kemik gelişimini olumlu etkiliyor. Süt tüketmekte kemik gelişimine katkı sağlıyor" dedi.
Doç. Dr. Çizmecioğlu, boy kısalığında erken tanının çok önemli olduğunu belirterek, çocukların boyunun düzenli olarak ölçülmesinin erken tanıya katkı yaptığını belirtti. Erken tanının konmasının ardından patolojik boy kısalığı varsa saptanabileceğini söyleyen Doç. Dr. Çizmecioğlu, doktorların erken tanının ardından eğer bir problem varsa çocuklara yardımcı olabileceğini söyledi.
Doç. Dr. Filiz Çizmecioğlu, çocukların boylarının potansiyelleri doğrultusunda uzaması gerektiğini ve boy uzaması amacıyla kullanılan ilaçların çocuklara büyük zarar verdiğini belirtti. Çizmecioğlu ayrıca genetik boy kısalığıyla ilgili günümüzde doktor tedavisi yöntemlerinin ortaya çıktığını ve hastaların bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu, günümüzde çocukların teknolojik aletlerle fazla vakit geçirmemesi gerektiğini, erken uyuyup uyurken de odalarındaki bilgisayarın kapalı olmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Haber: Mehmet BUDAK (RADYO K.İ.) Fotoğraf: Helin KAYA (RADYO K.İ.)