Kültür Evi'nde Kapı Tokmakları, Seramik Cam Formlar ve Pişirme Teknikleri Anlatıldı
Kocaeli Üniversitesi Kültür Evi'nde bugün (01.04.2016) "Kapı Tokmakları, Seramik Cam Formlar, Seramik Fırın Çeşitleri ve Pişirme Teknikleri" adlı konferans gerçekleştirildi.
Kültürel faaliyetler kapsamında yapılan konferansta İstanbul Üniversitesi Öğr. Gör. Aydan Birdevrim ve Sanatçı Ahmet Nejat Birdevrim konuşmacı olarak yer aldı. Konferansa, Değirmendere MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mine Can, akademisyenler, sanatseverler ve öğrenciler ilgi gösterdi.
Konferansta ilk olarak konuşan İstanbul Üniversitesi Öğr. Gör. Aydan Birdevrim, "Kapı Tokmakları ve Bu Formlardan Yola Çıkarak Hazırlanan Seramik Cam Formlar" adlı sunum gerçekleştirdi. Öğr. Gör. Birdevrim sunumunda, kapı tokmaklarının sanatçılar tarafından dönemin tarihini ve dini inancını yansıtan semboller kullanılarak yapıldığını belirterek, "Kapı tokmakları, içeride bulunan kişiye ses duyurmasının yanında, bir tılsım olarak da görülüyordu" dedi. Öğr. Gör. Birdevrim, kapı tokmaklarının çeşitlerini ve içerdiği anlamlar üzerine konuştu ve tarihi kapı tokmaklarından yola çıkarak ürettiği seramik cam formlardan örnekler verdi.
Sanatçı Ahmet Nejat Birdevrim ise "Seramik Fırın Çeşitleri ve Pişirme Teknikleri" ile ilgili bilgiler verdi. Birdevrim, "Seramik, pişmiş topraktır. Seramik oluşabilmesi için pişmesi, form verilmesi ve bu formun renklendirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Birdevrim, seramik fırınının tarihine ve çeşitlerine değindi. Pişirme tekniklerini de anlatan Birdevrim, "Seramiğin iyi pişmesi amacıyla tarihten günümüze ülkeden ülkeye pek çok çeşitli seramik fırınlar yapılmıştır. Bu fırınları daimi çalışan veya periyodik olarak çalışan seramik fırınlar olarak ikiye ayırabiliriz" diyerek pişirme tekniklerinde dikkat edilmesi gereken püf noktalarını değindi.
Konferans, katılımcılarının sorularının yanıtlanması ile son buldu.