Kullanıcılar Siber Zorbalık Konusunda Bilinçlendirilmeli
Güne Bakış'ta ''Siber Zorbalık" hakkında konuşuldu. Mesmi Özer Korkutan ve Helin Kaya'nın sunduğu Güne Bakış programına Kocaeli Üniversitesi Enformatik Bölümü Öğretim Elemanı Okutman Uğur Yıldız konuk oldu.
Konuşmasına siber zorbalığın ne olduğundan bahsederek başlayan Okutman Uğur Yıldız, ''Siber zorbalık, bilişim teknolojileri kullanılarak gerçekleştirilen birey ya da gruplara karşı gerçekleştirilen teknik veya psikolojik zarar verme eylemidir. Konu temelde iki ana başlıkta inceleniyor; birincisi elektronik zorbalık, web sitelerinin hacklenmesi, hesapların ele geçirilmesi ve teknik anlamda kişi veya cihazlara zarar verilmesidir. İkincisi ise e-iletişim zorbalığı; bu zorbalık daha çok işin psikolojik tarafıyla ilgili. E-iletişim zorbalığı, her yaştan kişilerin kullanmış oldukları iletişim araçları üzerinden fiziksel yada psikolojik saldırıya uğramasıdır'' dedi.
Yıldız, teknik saldırılardan her yaştan insanın etkilenebileceğini, psikolojik saldırılarda ise özellikle çocukların ve gençlerin hedef alındığını söyleyerek bu saldırılarda yalnızca kişilerin değil kurum ve kuruluşların da hedef alındığını belirtti. Yıldız, siber saldırıların kurumlar veya devletler arasında büyük sorunlara da yol açabileceğini kaydetti.
Siber zorbalığı önlemedeki çözüm yollarından da bahseden Yıldız, geliştirilen özel yazılımlar sayesinde birçok önlemin alınabildiğini söyledi. Yıldız, bu önlemlerin; güvenlik duvarları, içerik filtreleme araçları, güvenlik kod yazma teknikleri ve virüs yazılımları olduğunu belirtti.
Uğur Yıldız, kullanıcıların siber zorbalık konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, kullanıcı hesapları ve parola güvenliği ile ilgili bilgiler verdi. Yıldız, ''Parolalar genellikle deneme yanılma yoluyla ya da hırsızlık sonucunda ele geçiriliyor. Parolalar, unutulmaması için kolay yapılıyor ya da herhangi bir yere yazılıyor, bunun sonucunda da ele geçirilmesi daha kolay oluyor. Parolaların hem kolay hatırlanması, hem ele geçirilmesinin zorlaşmasının için parolalarda kelimelerin yerine karakterler kullanılabilir. Örneğin; ''t'' harfi yerine ''+'' işaretinin kullanılması gibi. Ayrıca parolalarında belirli sıklıklarda değiştirilmesi de faydalı olacaktır'' ifadelerini kullandı.
Siber zorbalığın sonuçlarından bahseden Yıldız, her saldırı tipinin farklı bir sonucu olduğunu ifade etti. ''Kimlik doğrulama saldırıları sonucunda oturum kimliğiniz çalınıyor ve sizin adınıza işlemler yapılabiliyor. Saldırılar şu şekilde; herhangi bir kişiden mesajlaşma sistemleri üzerinden mesaj gelebiliyor size, bu mesaja tıkladığınızda sizin bilgileriniz çalınabiliyor. Özellikle kullanılan kısa yazılmış bağlantılara güvenmediğimiz sürece tıklamamamız gerekir'' dedi.
Yıldız, siteler arası istek sahteciliğinin tehlikeli bir saldırı türü olduğunu, bu saldırının girilen sitelerin başka bir siteye yönlendirmesi sonucunda oluştuğunu ve bu sitelerin, kullanıcıların kullandığı diğer siteye komutlar verdiğini belirtti. Geliştiricilerin sorunları sonucunda bu gibi olayların ortaya çıktığını aktaran Yıldız, kurumsal alanlarda bu saldırılar yüzünden sorunlar yaşanabildiğini söyledi.
Okutman Uğur Yıldız, siber zorbalık konusunda farkındalık çalışmalarının yapılması, kullanıcıların bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda yayınların çoğaltılmasının faydalı olacağını ifade etti. Yıldız, kendisinin de bu konuda çalışmalar yaptığını aktararak, kişisel blog sitesinde ve üniversitede bu konuda çalıştığını kaydetti.
Haber: Ahmet Esat Öztürk (RADYO K.İ.) Fotoğraf: Çağdaş DANDAN (RADYO K.İ.)