Kocaeli kültürünün korunması ve gelecek nesillere aktarılması noktasında önemli çalışmalara imza atan Kocaeli Üniversitesi, unutulmaya yüz tutmuş Kocaeli türkülerinin gün yüzüne çıkarılması ve halka ulaştırılmasına öncülük ediyor.

Yürütücülüğünü KOÜ Devlet Konservatuarı Dr. Öğr. Üyesi Gülşen Erdal'ın yaptığı proje kapsamında düzenlenen "Bilge Şehir Kocaeli Türküleri Albümü Tanıtım Programı", Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Kocaeli Üniversitesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yapılan tanıtım programına, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve eşi Ümmühan Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, il protokolü, türküleri seslendiren sanatçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Unutulmaya yüz tutmuş Kocaeli türkülerinin sanatçıların sesiyle yeniden hayat bulduğu albümün tanıtım programına akın eden Kocaeli halkı, seslendirilen türkülere eşlik etti. Coşkunun bir an olsun eksilmediği programın sonunda ise protokol üyeleri ve sanatçılar hep birlikte "Bizim Evin Yanına" türküsünü seslendirdi.

"Kültürümüzü Aktarmak Hepimizin Sorunluluğudur"
Programın açılış konuşmasını yapan Vali Aksoy, türkülerin kültürümüz içerisinde çok önemli yer tuttuğunu belirterek, "Kültürlerin korunarak aktarılması çok önemli. Kültürel değerler kayıt altına alınmazsa onu yaşayanların hayatını kaybetmesiyle kültürler de ölür. Kültürümüzü aktarmak hepimizin sorumluluğudur. Bu çalışma da Kocaeli kültürünün kayıt altına alınması ve aktarılmasında çok önemli. Bu kapsamda Kocaeli Üniversitesi'ne teşekkür ediyorum." dedi.

"Kültüre Su ve Hava Kadar İhtiyacımız Var"
Kültürün korunmaması durumunda halkın yozlaşacağını dile getiren Başkan Karaosmanoğlu, "Yanık yanık söylenen acı ve tatlı türkülerimiz var. Bütün insanların ruhunu ve bedenini kuşatan bir kültüre sahibiz. Kültüre su ve hava kadar ihtiyacımız var. Ulusu ulus yapan kültürdür. Kültürümüzü yaşamadığımız zaman yozlaşırız. Bu kapsamda dil çok önemlidir. Dilin özelliklerini kaybetmemeliyiz. Kocaeli Üniversitemize yaptığı araştırma ve gösterdiği çabadan ötürü çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Kültürümüzün Korunması İçin Çalışmalar Yapıyoruz"
Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü ise Kocaeli Üniversitesi'nin 86 bin öğrenci potansiyeliyle ilimizin en büyük üniversitesi olduğuna vurgu yaparak, "Kültürümüzün korunması bilinciyle Devlet Konservatuarımız, kentimizin yöresel yemekleri ve musikisiyle ilgili çalışmalar yapıyor. Yapılan çalışmalarda yanımızda olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum." dedi.

22 Kocaeli Türküsü Sanatçılar Tarafından Seslendirildi
TRT repertuarına daha önceden alınmış 6 türkü, Karamürsel'den İbrahim Akbaba tarafından derlenen 3 türkü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen alan tarama çalışmalarında ilk kez derlenen 23 türkü arasından 13 türkü seçilerek, 22 Kocaeli türküsünün yer aldığı bir albüm yapıldı. Orhan Hakalmaz, Şükriye Tutkun, Mustafa Arı, Ethem Kaya, Onur Şan, Emel Taşçıoğlu, Adile Kurt Karatepe ve Nursaç Doğanışık tarafından okunan türküler bir albümde toplandı.

Haber: İsa Güner (BHİ)
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
KOÜ, Kocaeli'nin Kültürüne Sahip Çıkıyor
12 Nisan 2018