"Biyomedikal Mühendisliği'nde 3D Yazıcılar ile İnsan Hücresi Üretiyoruz"
Güne Bakış'ta "Biyomedikal Mühendisliği" hakkında konuşuldu. Mesmi Özer Korkutan ve Helin Kaya'nın sunduğu Güne Bakış programına Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Serdar Küçük konuk oldu.
Doç. Dr. Serdar Küçük, Biyomedikal Mühendisliği'nin ne olduğunu anlatarak sözlerine başladı. Küçük, Biyomedikal Mühendisliği'nin multidisipliner yani birkaç tane bölümün bir araya gelmesiyle oluşan bir bölüm olduğunu ve Tıp ile Mühendisliği birleştirdiğini kaydetti.
Küçük, bu mühendislik alanının tıp alanındaki cihazların tasarlanıp üretilmesi ve satışı ile ilgilendiğini belirterek yeni bir iş alanı olduğu için devlette ve özel sektörde iş bulma imkânlarının çok fazla olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Biyomedikal cihaz üretiminde yetersiz olduğunu söyleyen Serdar Küçük, bu alanda özel şirketlerin kurulması gerektiğini vurguladı.
Biyomedikal Mühendisliği öğrencilerinin Tıp Fakültesi'nden de ders aldığını belirten Küçük, bir Biyomedikal Mühendisi'nin insan vücudunu iyi tanıması gerektiğini söyledi. Biyomedikal Mühendisliği öğrencilerinin aynı zamanda Makine, Bilgisayar ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği derslerini aldıklarını bunun amacının ise makine tasarımında bilgisayar programlarını bilmek gerektiğini belirtti.
Kocaeli Üniversitesi olarak "3 Boyutlu Yazıcılar ile Canlı İnsan Hücresi Basma" projesi üzerinde çalıştıklarını bu sayede organları yeniden yazmayı hedeflediklerini söyleyen Küçük, damar yazma üzerinde de tasarımı tamamladıklarını sıranın üretime geldiğini kaydetti. Serdar Küçük, daha önce de 3D yazıcılar ile kişiye özel ayak bileği ortezi tasarladıklarını belirtti.
Serdar Küçük, Kocaeli Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin Kocaeli gibi önemli bir sanayi şehrinde olması nedeniyle iş bulma konusunda avantajlı olduklarını ve Kocaeli'de Biyomedikal sektörünün gelişmeye başladığını ifade etti.
Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Serdar Küçük, sözlerinde son olarak Biyomedikal Mühendisliği alanında Türkiye'nin gelişime açık olduğunu ve üretilen ürünlerin satışı için yabancı dil bilmenin önemli olduğunu, dünyaya açılmamız gerektiğini kaydetti.