Kanser haftası dolayısıyla, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğu (KOÜTBAT) tarafından düzenlenen ve hafta boyunca devam edecek olan 'Kansere Dair' adlı etkinliğin ilk günü tamamlandı.
KOÜTBAT'ın düzenlediği, 'Kansere Dair' etkinliğinin ilk gününde, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, genel kanser bilgilendirmesi, Prof. Dr. Kazım Uygun ve Prof. Ahmet Ilgazlı ise akciğer kanseri ile ilgili bilgilendirme yaptı.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Utkan, Dünya ve Türkiye'de kanser hastalarıyla ilgili verileri katılımcılara aktardı. Utkan, kanserin en önemli ve en ölümcül hastalıklardan biri olduğuna değindi ve kanseri korkulan bir hastalık olarak nitelendirdi. Teşhis edilen 200'den fazla kanserin mevcut olduğunu söyleyen Utkan, "Bu konuda seçici davranmalıyız. Çok karşılaşılan kanser türleri üzerine çalışma yapmalıyız" ifadelerini kullandı. Dünya'da her yıl 11 milyon kişiye kanser teşhisi konulduğunu söyleyen Utkan, "En yaygın olarak; erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda ise meme kanseri başı çekiyor" dedi.
"Ölüm Sebebi Olduğu İçin Önemli" Dünya üzerinde tüm ölümlerin yüzde 13'ünün kanser hastalığı sebebiyle olduğunu vurgulayan Utkan, Türkiye'deki en çok karşılaşılan 10 kanser türünü de şu sırayla verdi; akciğer kanseri, prostat kanseri, meme kanseri, deri kanseri, mide kanseri, mesane kanseri, kolon kanseri, kemik iliği kanseri, endometrium kanseri, ovaryum kanseri.
Kanser hastalığı için üç koruma aşaması olduğunu dile getiren Utkan, "Birincil Koruma: Kanser oluşması öncesi, İkincil Koruma: Kanser hücresi oluşması, klinik tanı konulamaması, Üçüncül Koruma: Klinik bulgu tanısı konulan hastalar" dedi.
Erken tanı ve kanserin belirtileri hakkında da bilgi veren Utkan, "Sağlıklı kiloda kalın ve sigara içmeyin hatta mümkünse en az 30 dakikalık günlük egzersizini ihmal etmeyin" diye öneride bulundu.
Parayla Alınan Hastalık Çalışmalarını Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı alanında sürdüren Prof. Dr. Ahmet Ilgazlı, akciğer kanserinin 55-65 yaş ortalamasında görüldüğünün altını çizdi. Akciğer kanserini tetikleyen başlıca etkenin sigara olduğunu sık sık sözlerinde vurgulayan Ilgazlı, "1962 yılında İngiltere'de yapılan bir yayın sonrası sigaranın, akciğer kanserine neden olduğu vurgulandı" dedi. "1964 yılından bu yana 100 bin bebek ölümünün pasif sigara içiminden ötürü olduğu biliniyor" diyen Ilgazlı, genetik yatkınlığın da öneminden bahsetti. Akciğer hastası olan bir kişinin doktora; öksürük, nefes darlığı, yutma güçlüğü gibi sebeplerle başvurduğunu söyleyen Ilgazlı, öğrencilere nasıl tanı konulacağına dair bilgiler verdi.
Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Kazım Uygun ise Türkiye'de akciğer kanserinin erkeklerde daha çok görüldüğü üzerinde durdu. Uygun, "Kadınlarımız için endişeleniyorum. Artık çok genç yaşlarda kızlarımız sigaraya başlıyor" dedi ve endişesini, Türkiye'de erkeklerin akciğer kanseri görülme oranı yüzde 24, kadınlarda ise yüzde 5 olduğunu vurguladı. Ayrıca Uygun, bu oranın kadınlarda daha da artacağının altını çizdi.