Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Müziğin Bilimle Buluştuğu Dal, Müzikoloji
Güne Bakış'ta "Müzikoloji Bölümü" hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve Çağdaş Dandan'ın sunduğu Güne Bakış programına Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gülşen Erdal konuk oldu.

Yrd. Doç. Dr. Gülşen Erdal, konuşmasına Müzikoloji'nin tanımından bahsederek " Müzikoloji Bilim Dalı, Avrupa'da 19. Yüzyılda temellenmiş bir alan, kendi içerisinde bölümlere ayrılıyor. Bunlar Tarihsel, Sistematik ve Etnomüzikoloji" dedi.

Kocaeli Üniversitesi Müzikoloji Bölümü'nde verilen eğitimden de bahseden Gülşen Erdal, şuan Genel Müzikoloji Eğitimi verdiklerini, ilerleyen zamanlarda da Etnomüzikoloji Bilim Dalı'nı açmayı hedeflediklerini söyledi. Genel Müzikoloji'de Sistematik ve Etnomüzikoloji Eğitimi verildiğini ifade eden Erdal, öğrencilerin gerekli bilgiyi aldıktan sonra araştırma alanına yöneldiklerini de sözlerine ekledi. Yrd. Doç. Dr. Gülşen Erdal, ana dersler dışında yan dal olarak da işitsel ve çalgıya yönelik dersler verildiğini bu derslerin de öğrencilerin müzikalitelerini artırmaya yönelik olduğunu söyledi. Gülşen Erdal, ayrıca eğitim kadrosunun tam donanımlı ve iyi olduğunu öğrenci sayısı da az olduğu için verilen eğitimin özel olduğunu belirtti.

Kocaeli Üniversitesi Müzikoloji Bölümü'nde okumak isteyen öğrencilerin girmesi gereken sınavlar hakkında da bilgi veren Gülşen Erdal, "Öğrenciler öncelikle YGS sınavından baraj puanını geçip ardından yetenek sınavına tabii tutuluyorlar. Yetenek sınavında da önce işitsel ardından genel kültür sınavı yapıyoruz" dedi. Müzikoloji Bölümü'nün avantajlarından da bahseden Yrd. Doç. Dr. Gülşen Erdal, müziğin uygulamalı ve kültür alanı eğitiminin birlikte verildiğini, gelen öğrencilerinde iki eğitimi birden alıp okulu bitirdiklerinde her alanda iş imkanı bulabileceklerini sözlerine ekledi. Gülşen Erdal, Müzikoloji Bölümü'nden mezun olan öğrencilerin üniversitelerde Müzikolog olarak çalışabileceğini, basın yayın kuruluşlarında müzik araştırmacısı ya da müzik yayıncısı olabileceklerini ve formasyon eğitimi alarak müzik öğretmenliği de yapabileceklerini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Gülşen Erdal, Müzikoloji Bölümü'nü seçmek isteyen öğrencileri, ailelerinin nasıl yönlendirmesi gerektiğine de değinerek ilgisi olan öğrencilerin zaten ailelerinin yönlendirmesine gerek kalmadan bölümü seçtiğini ancak bilinçli ailelerin eğitim sürecinde daha avantajlı olduğunu ifade etti. Bölümü seçen öğrencilerin müziği ve araştırma yapmayı seven kişilikler olması gerektiğini de söyleyen Gülşen Erdal, "Öğrencilerimizin kaynak taramayı bilen, geçmişle günümüz arasında bağ kurabilen nitelikte olmasını hedefliyoruz" dedi.

Müzikoloji Bölümü'nün Türkiye'deki değeri hakkında da konuşan Gülşen Erdal, Müzikoloji'nin geçmişinin çok eskiye dayandığını ve birçok sanatçının bu konuda çalışmalar yaptığını ancak ilk olarak bilimselleşmesinde Rauf Yekta, Suphi Ezgi, Hüseyin Sadettin Arel gibi isimlerden bahsedilebileceğini kaydetti.

Müzikoloji Bölümü'nde yapılan projelere de değinen Gülşen Erdal, Kocaeli İl Kültür Müdürlüğü'yle ortak yürütülen bir çalışma olan 'Kocaeli Halk Kültürünün Tanıtılması ve Belgelenmesi' adında bir çalışma yapılacağını da sözlerine ekledi. Yrd. Doç. Dr. Gülşen Erdal Müzikoloji ve Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı öğrencilerinin ortak bir çalışma yürüteceği bu projenin öğrenciler içinde iyi bir staj ortamı olacağını söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gülşen Erdal, Müzikoloji'nin hem yayınsal hem araştırma bazında daha fazla güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber: Kübra Akçelik (Radyo K.İ.)