Kocaeli Üniversitesi Katı Atık Laboratuvarı Çevre Mühendisi öğrencilerinin araştırma yapabilmesi ve öğrendikleri teorik bilgileri pratiğe dönüştürebilmesini sağlamak amacıyla 2009 yılında kurulmuş olan bir laboratuvardır.

Radyo K.İ 'nin haber aktüel programı Güne Bakış'ta bugün(04.04.2017) Kocaeli Üniversitesi Katı Atık Laboratuvarı hakkında konuşuldu. Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Katı Atık Laboratuvar Sorumlusu Doç. Dr. İsmail Özbay okulumuzdaki katı atık laboratuvarı ve katı atık geri dönüşümleri hakkında bilgi verdi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Katı Atık Laboratuvarı Teoriyi Pratiğe Çevirebilmek İçin Kuruldu"
"Katı Atıklar İşe Yaramaz Değildir"
Konuşmasına katı atığın ne olduğunu açıklayarak başlayan Doç. Dr. İsmail Özbay "Günümüzün en önemli çevre sorunlarında biri katı atıklar. Üreticisi tarafından istenmeyen, toplumun huzuru ve çevrenin korunması için bertaraf edilmesi gereken katı nitelikteki her türlü malzeme katı atık olarak ifade ediliyor. Ama bu malzemeler kesinlikle işe yaramaz maddeler değil. Katı atıklar ekonomik değeri olan geri dönüşü mümkün olan malzemelerdir." dedi.

İsmail Özbay, KOÜ Katı Atık Laboratuvarının 2009 yılında Katık ve Tehlikeli Atık Laboratuvarı olarak kurulduğunu belirtirken öğrencilere teorik bilgileri pratiğe dönüştürebilecekleri ve araştırma yapabilecekleri bir alan sunduklarını kaydetti.

Laboratuvarda birçok proje gerçekleştirdiklerini aktaran Özbay, "Kocaeli merkezindeki çocuk alanlarında çevre kirliliğine bağlı risk değerlendirmeleri gerçekleştirildi. Çocuk parklarının altında birçok sentetik altyapı malzemeleri var. Bunların araştırılması için çalışmalar yaptık. Bunun haricinde balyalanmış evsel atıkların yanma karekterizasyonunun incelenmesi için çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz." dedi.

"Katı Atıklar İnsan Sağlığını Olumsuz Etkileyebilir"
Katı atıkların incelenmesi gerektiğini belirten Özbay, "Evsel atıklara tehlikesiz atıklar diyebiliyoruz ama içerisinde kimyasal maddelerin olup olmadığını bilemeyiz." Özbay, evsel ve tıbbi atıkların birbirinden ayrılması gerektiğini söylerken "Eğer bunlar birlikte bertaraf edilirse o atığın toprağa karışacak olan kirli suları sebze ve meyve olarak sizin sofranıza dönebilir. Bu da insan ve hayvan sağlını olumsuz etkileyen bir faktördür." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. İsmail Özbay, Kocaeli Üniversitesi olarak geri dönüşüm çalışmaları için yerel yönetimle birlikte çalışmalar yapıldığını belirtirken insanların atıklar konusunda eğitilip bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber: Yiğit Köseoğlu (Radyo K.İ.)