Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Tıp Fakültesi'nde Kanser Konuşuldu
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından 'Kanser Haftası' nedeniyle seminerler dizisi düzenledi. 'Kanseri Soruyoruz' sloganı ile 30 Mart - 3 Nisan tarihleri arasında Tıp Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen seminerlerde farklı alanlarda uzman akademisyenler kansere bakışı aktardı.

Kansere Bakış
Düzenlenen seminerler dizisinin ilkinde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Coşkun, 'Kansere Psikolojik Bakış' adlı seminer ile kanser hastalarının yaşadıkları süreci ele aldı. Kanser hastaları, hastalıklarını ilk duydukları anda hissettiklerini, tedavi sürecinde yaşadıklarını seminerde, geleceğin doktorlarına "Hastalar sizden sadece bir gülümseme bekliyor" dediler. İkinci seminerler dizisinde İç Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Uygun, 'Kansere Genel Bakış' adlı bir sunum gerçekleştirirken, Göğüs Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hamgi Ilgazlı ise, akciğer kanseri ile ilgili bilgiler verdi. Beslenmenin, kanser üzerindeki etkisinden bahseden Prof. Dr. Uygun, "Küflenmiş, tuzlanmış, salamura edilmiş, tütsülenmiş, kızartılmış gıdalardan kaçının" dedi. Prof. Dr. Ilgazlı ise akciğer kanserinin sebepleri, tanı ve tedavi süreci ile ilgili bilgiler verdi.

Meme ve Deri Kanseri
Seminerlerde Tıp Fakültesi Dekanı ve Genel Cerrahi ABD Başkanı Prof. Dr. Zafer Utkan ile İç Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Çabuk, "Meme Kanseri" ile ilgili bilgiler aktardı. Meme kanserinin erken tanıda kolay iyileşen ve tedavi edilebilen bir tür olduğuna dikkat çekilen üçüncü seminerde, tanı ve tedavi süreci aşamaları aktarıldı. Kanser haftasında düzenlenen son seminerde ise Deri ve Zührevi Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Dilek Bayramgürler, "Deri Kanseri"ni anlatırken, Tıbbi Biyoloji ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Ergül ise, "Kanser Genetiği" ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Bayramgürler, "Deri kanserinden korunmak için, korumasız olarak güneş ışığına yoğun bir şekilde maruz kalmamalıyız. Solaryumu kesinlikle kullanmamalıyız" dedi. Genetik boyutta kanser oluşum sürecini anlatan Doç. Dr. Ergül de, "Kanser hücreleri, bağımsız ve sınırsız çoğalabilmek, diğer doklara yayılabilme gibi özelliklere sahiptir" ifadesinde bulundu.