Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Turizm, günümüzde ulusal ve uluslararası düzeyde kazandığı dev boyutlarla, yatırımları ve iş hacmini geliştiren, gelir oluşturan, döviz sağlayan, istihdam alanları açan, sosyal ve kültürel hayatı etkileyen önemli toplumsal ve insancıl fonksiyonları başaran bir nitelik kazanmıştır. Ülkemizde turizm denildiği zaman, Kocaeli ili coğrafi özellikleri, sanayisi, tarihi ve kültürel birikimi, doğal güzellikleri gibi sayabileceğimiz birçok özelliğiyle turizme elverişli, bu açıdan yadsınamayacak öneme sahip konumdadır. Her yıl 15-22 Nisan tarihlerinde kutlanan Turizm Haftası kapsamında, Kocaeli ilinin turizm açısından önemini vurgulamak için, Kocaeli Üniversitesi Kartepe Turizm MYO Müdürü ve Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bilsen Bilgili ile bir araya gelerek keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kocaeli’nin tarihi hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Bilgili, Kocaeli'nin coğrafi konumu nedeniyle her dönemde çok önemli bir şehir olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Kocaeli, çok eski ve çok köklü bir geçmişe sahip. Tabii ki bu köklü geçmiş de, birçok medeniyetin burada yaşamış olması nedeniyle kültürel bir birikimin oluşmasını sağlamış. Bu Kocaeli için çok önemli bir avantaj.”


Turizm Çeşitliliği ile Dört Mevsim KOCAELİ
15 Nisan 2021
Bir Yandan Metropol, Diğer Yandan Samimi Bir Anadolu Kenti
Doç. Dr. Bilsen Bilgili, Kocaeli’nin hem önemli bir metropol olması hem de bunun yanı sıra Anadolu kenti ruhu taşımasıyla eşsiz bir şehir olduğunu ifade ederek,

“Kocaeli bir taraftan baktığımızda bir uluslararası iş dünyasına kucak açan, endüstrisiyle ilgili bir çok kişiyi ağırlayan ve dünyanın her bir köşesine ürün imalatı yapıp sunan önemli bir metropol. Diğer yandan baktığımızda ise Kocaeli, sahip olduğu halkıyla yani insan potansiyeliyle bu metropol kimliğinden uzaklaşan samimi bir Anadolu kenti. Bence Kocaeli’yi eşsizleştirip diğerlerinden ayıran en önemli özelliği, bu yapısı.

Bu özelliği dışında onu diğer kentlerden ayıran başka özellikleri de var tabii ki. Bizim hep kullandığımız “4 mevsim Kocaeli” sloganına uygun olarak Kocaeli; tarihi, sanatı, sanayisi, ticaret hacmi, sağlık merkezleri, kıyıları, gölü, kayak yapma imkanı, dünyada çok önemli bir yerde olan özel bitki florası ve eşsiz doğası, bir çok kültürü içinde barındıran kültür birikimi ile de diğer kentlerden ayrılan bir konumda. Türkiye’de bu kadar özelliği bünyesinde barındıran başka bir kent bulmamız mümkün değil.” cümleleriyle Kocaeli’yi diğer şehirlerden farklı kılan özellikleri hakkında konuştu.

Kocaeli’nin birçok özelliğinin sanayi kimliğinin gölgesinde kaldığını ifade eden Doç. Dr. Bilgili,

"Kocaeli, ülkemizin sanayi lokomotifi. Özellikle otomotiv ve makine sanayi kaynaklı yapısıyla dünyanın ihtiyacını karşılayan bir kent. Sanayi kimliğiyle bu kadar önemli bir konumda olduğu için; geri kalan tarihi, kültürel, doğal zenginlikleriyle onun nadir bir şehir olmasını sağlayan özelliklerinin bilinirliği az. Kocaeli hem çok büyük hem de o Anadolu kenti kültürünü koruyan, Türkiye’de benzerinin olmadığı ve köklü kültür birikimiyle, oldukça önemli zenginliğe sahip bir şehir. Keşfedilmemiş birçok yere sahip ve gün geçtikçe bu yerler keşfediliyor. Zamanla inanıyorum ki Kocaeli’nin sahip olduğu diğer kimlikler ön plana çıkacak ve şehrimizin bu kimlikleriyle sahip olduğu önem herkes tarafından daha fazla bilinecek. " dedi.

Kocaeli, Bütün Turizm Türlerine Elverişli Bir Şehir
Doç. Dr. Bilsen Bilgili Kocaeli’nin turizm değerleri hakkında bilgiler vererek şunları kaydetti:

Kocaeli, birçok özelliği bünyesinde bir arada barındırdığı için, turizm değerleri de fazla olan bir şehir. İş turizmi ile zaten ön planda olan Kocaeli, sunduğu ulusal ve uluslararası boyuttaki sağlık hizmetleriyle de, son dönemlerde yükselen bir trend olan sağlık turizmi açısından Türkiye’de çok önemli bir konumda. Kocaeli’nin sağlık turizminde merkezi bir konumda olmasında elbette ki Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nin katkısı oldukça fazla. Yurtdışından bu kapsamda çok fazla turist alıyoruz. Sağlık turizmiyle oldukça ön plandayız.

Bunun dışında kış turizminin ön plana çıktığını görüyoruz. Kış turizminde İstanbul’un hemen kıyısında günü birlik gidilip dönülebilecek ya da bir gece konaklamalı olarak kalınabilecek, samimi bir yer olan Kartepe’miz var. Kocaeli’nin eşsiz doğasının sunduğu özel bir durum var. Maşukiye tarafına baktığımızda doğa turizmini, Bir yandan Kerpe’ye bakıldığında kıyı turizmini de görüyoruz. Kandıra’daki organik yetiştirilen besin kaynaklarının yanı sıra, el yapımı ürünlerin turistik olarak tüketilmesi noktasında da çok ciddi bir potansiyelimiz var. Yaz turizminde de mavi bayraklı plajlarımızla yoğun turist alan bir şehrimiz var.

Kocaeli’de bu saydığımız turizm değerlerinin hepsi ön plana çıkmaktadır. Çünkü hepsine elverişli bir kent konumundadır. Kocaeli, bir turist geldiğinde en az iki gün hiç sıkılmadan vakit geçirebileceği bir turizm kenti. Ancak öncelikle ulaşım açısından İstanbul’a yakın olmamız ve bu nedenle oluşan geçiş yolu algısını kırmamız gerekiyor. Bu konuda Seyahat acentelerine de oldukça iş düşüyor. Seyahat acentelerinin bu anlamda özellikle iş ve sağlık turizm için gelen kişilere göre paketler ayarlamaları gerekli. Farklı tur paketleri sunması lazım. İyi organizasyonlarla turizm hareketliliğini çok iyi noktalara taşıyabiliriz.

Kocaeli Üniversitesi Kentin Bütün Aktörleri İle Birlikte Çalışıyor
Kocaeli Üniversitesi’nde turizm ile ilgili tarih, arkeoloji, halk bilimi, işletme bilimi gibi birçok bilim alanında hem bilimsel çalışmaların olduğunu hem de çeşitli projeler yürütüldüğünü ve turizmin multidisipliner bir alan olduğu için bu kapsamda yapılan çalışmalara sadece Turizm Fakültesi açısından bakılmaması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Bilsen Bilgili, Kocaeli Üniversitesi’nin yerel yönetimler,diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte yürüttüğü çalışmalarla ilgili şunları kaydetti:

Kocaeli Üniversitesi olarak Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyük Şehir Belediyesi başta olmak üzere, hem kentimizin hem de çevre illerin yerel yönetimleri, diğer kurum ve kuruluşlar ile birlikte bu alanda çeşitli projeler gerçekleştiriyoruz. Biz sadece Kocaeli’nin değil bizi ilgilendiren yakın illerimizle de daima iletişim ve iş birliği halindeyiz. Kentin tüm aktörleri çalışıyor, biz de onlarla birlikte çalışıyoruz ve onlara destek oluyoruz. Bir sanayi kentinde, turizm alanında iletişim halinde olmak çok önemli ve bu bizim için oldukça gurur verici.

Üniversite olarak bu yıl Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve devam eden Kocaeli Turizm Master Planı hazırlığında da yer alıyoruz. Yerel yönetimler ve halkın katılımıyla meydana gelecek ortak akılla, Kocaeli’ni ulusal ve uluslararası arenada marka ve mutlu şehir hedefine ulaştıracak; model, etkin ve sürdürülebilir projeler ortaya koymak amacıyla çalışmalar yapmak için Kocaeli Büyükşehir Belediyesince kurulan Kent Politikaları ve Araştırmaları Kurulunda “Kocaeli Turizm Master Planı” kapsamında Kocaeli Üniversitesi olarak aktif olarak görev alıyoruz ve bu konuda kent politikaları kurulunda Araştırma toplantılarından, masabaşı araştırmalarına, belge işlerine kadar işin içinde olarak bu konuda tam destek veriyoruz.”

Turizm Anlamında Cennet Gibi Bir Ülkeyiz
Pandemi süreciyle birlikte turizmin tanımının da değiştiğini ifade eden Doç. Dr. Bilgili,

“Kocaeli turizm açısından yükselen bir kent konumundadır. Çünkü insanlar deniz, kum, güneş ağırlıklı tatillerden ziyade artık doğa turizmine yönelmeye başladılar. Kocaeli de bu açıdan cennet gibi bir şehir. Özellikle ev pansiyonculuğu için Kocaeli’nin köyleri çok uygun. Daha önce yaptığımız bir araştırmaya göre, insanların köylerinin turizme açılmasını istediklerini ve hatta gelenlere evlerinin bir bölümünü pansiyon olarak sunmaya da oldukça sıcak baktıklarını gördük. Bu çok önemli bir bulgu. Kocaeli'nin kadınları gerçekten bu konuda çok hevesli ve girişimci ruhuna sahip ve bu Kocaeli'nin turizm açısından geleceği için çok değerli.

Günümüzde pandemi ile birlikte turizmin tanımı değişti. İnsanlar bazı etkinlikleri sanal gerçeklikle, dijital ortamdan yapabileceklerini keşfettiler ve bu hem turizmin dönüşmesine, alternatif turizm çeşitlerini ortaya çıkardı hem de turizmin içinden bazı kalemlerin çıkmasına neden oldu. İnsanlar artık alternatif turizm seçeneklerine, sağlıklı alanlarda kendilerine zaman ayırıp, deneyim yaşayabilecekleri turizm çeşitlerine yönelecekler. Zaman içinde, Kocaeli köylerinin de katılımıyla doğa turizmi konusunda ciddi anlamda şekilleneceğini ve özellikle İstanbul'dan turist alacağını düşünüyorum. Turizm anlamında cennet gibi bir ülkeyiz. Bunu güzel işlememiz, iyi kullanmamız gerek. Ve önümüzdeki senelerde Kocaeli’nin turizmi konusunda daha farklı şeyler konuşacağımıza inanıyorum. ” ifadelerinde bulundu.

Doç. Dr. Bilsen Bilgili, bu sene Turizm Fakültesi’nde Turizm Haftasına yönelik 29 Nisan’da 19. Geleneksel Turizm Sempozyumu’nu ve Kartepe Turizm Meslek Yüksekokulu bünyesinde de 19 Nisan’da Kocaeli Turizm il müdürünün katılımıyla “Kocaeli’de Turizmin Bugünü ve Geleceği” konulu bir konferans gerçekleştirecekleri hakkında bilgi vererek, konuşmasını sonlandırdı.