Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Tiroit Kanseri Kadınlarda 2 Kat Daha Fazla Görülüyor"
Güne Bakış'ta "Tiroit Kanseri " hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve Mesmi Özer Korkutan'ın sunduğu Güne Bakış programına Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Cantürk konuk oldu.

Prof. Dr. Zafer Cantürk, tiroit bezinin tanımını ve görevlerini anlatarak sözlerine başladı. Cantürk, "Boynumuzda âdem elması olarak tarif ettiğimiz noktanın hemen altında soluk borumuzun üzerine yerleşmiş bir organdır. Tiroit bezinde bulunan tiroit hormonları vücudun metabolizmasının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Bu hormonlar tiroit bezinde depolanıyor ve ihtiyaç olduğunda tiroit bezi tarafından salgılanıp vücudun kullanımına sunuluyor" dedi.

Tiroit kanserinin oluşumundan bahseden Prof. Dr. Cantürk, kanserin bütün organlar için hücrelerin anarşik olarak çoğalması ve hücrelerin bozulması olarak tanımlandığını, tiroit kanserinde de tiroit bezini oluşturan tirosit hücrelerinin bozulup anarşik şekilde çoğalmasıyla oluşabileceğini belirtirken tiroit kanserinin kadınlarda, erkeklere oranla 2 kat daha fazla görüldüğünü kaydetti.

Tiroit bezindeki bozuklukların nasıl fark edileceğine ve tiroit kanserinin çeşitlerine değinen Cantürk "Tiroit bezi, tiroit hormonları salgılıyor. Eğer bu hormonu fazla salgılarsa bu fonksiyonel bozukluğa sebep olarak metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlıyor. Metabolizmanın hızlı çalışmasıyla gözlerde büyüme, çarpıntı, terleme, adet düzeninin bozulması, artan iştaha karşın kilo kaybı ve saç dökülmesi gibi sıkıntılar oluşabiliyor. En sık görülen Hipotiroit de ise (tiroit hormonlarının az salgılanması) metabolizmanın hızı düşüyor. Metabolizma hızının düşmesiyle vücut su tutabilir, cilt kuruyabilir, eğer ki annede bu hastalık varsa çocukta da doğuştan Hipotiroit olabilir. Hatta tiroit bezi hiç olmayabilir. Bunlar rastlayabileceğimiz klinik bulgulardır" ifadelerini kullandı.

Tiroit kanserinin tedavisinden bahseden Prof. Dr. Zafer Cantürk, tiroit kanserinin sadece cerrahi olarak tedavisinin olduğunu, tedaviden sonra ise atom suyu denilen radyoaktif maddeyle tedaviye devam edildiğini belirtirken, cerrahi müdahaleden sonra hastanın bir müddet hastanede müşahede altına alınarak, atom suyundan dolayı hastada oluşan radyoaktif dışkıların özel yöntemle yok edildiğini vurguladı.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Cantürk, tiroit bezi tanısı konulduğunda insanların panik olmaması gerektiğini, tiroit bezinde iyi huylu tümörlere rastlanabileceğini, ancak insanların buna güvenip kontrollerini aksatmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber: Fatih Osma (Radyo K.İ.)
Fotoğraf: Derya Özel (Radyo K.İ.)