Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Taban'ın sunduğu "Masterpiece" programına, Koruma Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aracı konuk oldu.
Çarşamba günleri Radyo K.İ.'de teknolojiden eğitime, mimariden bilime, alanının en iyi isimlerini konuk eden Doç. Dr. Emel Taban'ın bu hafta ki konuğu İbrahim Aracı oldu. Konuşmasına özgeçmişini anlatarak başlayan İbrahim Aracı , ''Babam aslen Kırım Tatarı göçmeni. Annem ise Sakarya'lı. 4 kardeşim ve ben, hepimiz İzmit doğumluyuz ve hepimiz İzmit'te yaşıyoruz. Babamın mesleği nakliyecilikti ve ben nakliyeciliği biraz daha geliştirdim. Nakliyeciliğin ardından üretim alanı çok ilgimi çekti ve üreticiliğe başladım. Tel, yatak, mobilya, otomotiv telleri, çelik teller, inşaat telleri, beton telleri ürettim. Kimya sektörüne de nakliye işi yapıyordum. Daha sonra da bugünkü adıyla 'Koruma Klor Alkali' şirketini aldım. Ve onun kardeş şirketlerini kurduk. Yerli sermaye de 3 ayrı bölgede 3 fabrikası bulunan tek şirketiz. Türkiye'de üretilen klor alkalinin en büyük üreticisiyiz. Tarım ilaçlarında üretime devam ediyoruz'' dedi.
İbrahim Aracı konuşmasının devamında firmasının sosyal medyada paylaşılmasıyla ilgili konuşarak, "Çıkarttığımız ürünleri tanıtan, sosyal medyadan gelen soruları her gün cevaplandıran ve internet üzerinde de bazı yeni tasarımları yapan arkadaşlarımız Kocaeli Üniversitesi'nden. 4 arkadaşımız bir şirketimizde 2 arkadaşımız da başka şirketimizde. Bölüm başkanı hocalarımızla görüşüyoruz ve hocalar bize öğrencileri yönlendiriyorlar. Bu arkadaşlarımız genelde ya son sınıfta ya da üçüncü sınıfta bünyemize dahil oluyorlar. Fikirlerine önem veriyoruz. Son olarak bir Ar-Ge merkezi kurduk. Bilim sanayi ve teknoloji bakanlığından onayda aldık. Benim en büyük isteğim bu Ar-Ge merkezinde üniversite öğrencilerinin bulunması. İnşallah ileride Kocaeli Üniversitesi'nden daha fazla öğrencimizi şirketimizde görürüz" ifadelerini kullandı.
Yaşlı Bakımevi projesine de değinen İbrahim Aracı, "Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi ile beraber bir işbirliğine girdik. Bu işbirliğinin sonucunda tıbbi destekli yaşlı bakım merkezi yapıyoruz. Bu proje ancak üniversite içerisinde olabilirdi. Tıbbi desteğe ihtiyacı olan yaşlılar için böyle ara bir bakım evi gerekliydi. Hocalarımızla bunu konuştuk ve projeye başladık. İnşallah projeyi bu sene sonuna kadar bitireceğiz. Hasta olan insanlar merkezin açılıp açılmadığıyla ilgili bana telefon açıyorlar. Bu da büyük bir ihtiyacın olduğunu gösteriyor. Tabi yaşlı bakımevinin idaresini Kocaeli Üniversitesi yapacak. Bizim merkezimizle birlikte bu tarz merkezlerin artacağını ümit ediyorum. Kocaeli Üniversitesi bu konuda bir ilk olacak. Bu bakımevine rahmetli annem Sema Aracı'nın adını vereceğim. İşletmesi içinde üniversiteyle birlikte bir yönetim oluşturacağız" dedi.
Konuşmasının devamında geldiği noktadan daha da ilerisini düşündüğünü söyleyen Aracı, "Beynin hayal etme gücünün sınırı yok. Hayal kurmayı severim. Farklı ürünleri görmem ürünleri taşımam bende üretici ruhu canlandırdı. Gerçekten amacım büyük para kazanmak değil. Değişik ve güzel şeyler üretmek ve bunları yaparken iyi yapabilmek. Fakat kimya sektörüne girince şunu farkettim Türkiye'de kimya çok zayıf. Kimya var gibi gözükse de bu tamamen ithalata dayalı. O yüzden 3 fabrikada güzel işler yapıyoruz. Klor alkali anlamında da bazı şeyler yapma amacım var ve sırf bunun için Ar-Ge Merkezi kurdum. Bu merkezi kurarken devlete en ufak bir teşvik için müracaat etmedim. Sebebi şu Ar-Ge Merkezi birşeyler üretmeye başlayınca ben devletten birşeyler talep edebilirim" dedi.
Haber: Mehmet Budak (Radyo K.İ) Fotoğraf: Osman Umut Ez (Radyo K.İ.)