Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Radyo K.İ.'nin Güne Bakış programına konuk olarak "sokaksanati.com" graffiti ekibi üyeleri Berkem Seçgin, Ferdi Öztürk ve Turgay Meydanlı Graffiti Sanatı hakkında açıklamalarda bulundu.

Grubun karakter ve kompozisyon tasarımcısı Berkem Seçgin, 2000'li yıllarda ekip arkadaşlarıyla sokakta duvarlara resimler çizerken başladığı graffitinin aslında bir iletişim yöntemi ve kendini anlatma alanı olduğunu belirtti. Çalışmalarına ilk olarak bir kompozisyon oluşturarak başladıklarını söyleyen Berkem Seçgin, sosyal medyada sürekli yenilikleri araştırdıklarını ve graffiti yaparken duygularının gün yüzüne çıktığını kaydetti.

Graffitiye başladığı dönemlerde toplumun graffitiyi illegal bir uğraş olarak gördüğünü söyleyen Ferdi Öztürk, şu anda ise graffitinin toplumun büyük kesimleri tarafından sanat olarak kabul edildiğini aktardı. Her şeyden ilham aldıklarını kaydeden Ferdi Öztürk, "Belediyeler graffitiye eskiye oranla daha iyimser yaklaşıyorlar. Belediyelerin bizlere güvenmesini ve büyük projelerde yer almak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

2000'li yıllarda heves üzerine başlayan bir yolculuğun daha sonra yaşamının bir parçası olduğunu ifade eden Turgay Meydanlı ise graffitinin Hip Hop kültürünün bir parçası olarak Türkiye'ye geldiğini ve yayıldığını ifade etti. Graffitiyi sanat olarak tanıtabilme adına çalışmalar yaptıklarını söyleyen Turgay Meydanlı, "Türkiye'de graffiti artık "Herhangi bir kamu malına, ürüne ya da araca zarar verme"olarak görülmüyor. Topluma değerler kazandıran ve gün geçtikçe daha da gelişen bir sanat haline geldi" dedi. Ülkemizde graffitinin altın çağını yaşadığını da söyleyen Meydanlı, graffitiye başlayan insanların bu sanatı yaşamlarının bir parçası haline getirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber: Ayşegül ŞAHAN (Radyo K.İ.)

"Graffiti Yaşamın Bir Parçasıdır"