Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından bugün düzenlenen konferansta Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürü Dr. Taner Aksoy ve Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük konuşmacı olarak yer aldı. Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa Dekan Prof. Dr. Halis Aygün, Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Konferansın ilk bölümünde Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürü Dr. Taner Aksoy, "Kültür Varlıklarını Koruma Kurulları Çalışma Yöntemleri" adlı bir sunum yaptı. Dr. Aksoy sunumunda, Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nü tanıttı. Müdürlüğün çalışma ve görev alanlarını paylaşan Dr. Aksoy, Kocaeli'de Kültür varlıkları ile ilgili istatistiki bilgiler verdi. Dr. Aksoy, Kocaeli'de 85 sit alanı, 673 anıtsal eser olduğunu ve bunların her geçen gün sayısının arttığını söyledi. Dr. Aksoy, Kocaeli'de restorasyon uygulamaları ile ilgili örnekler de verdi.
Konferansın ikinci bölümünde ise Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük "Geçmişten Günümüze Kocaeli'de Müzeciliğin Gelişimi" ile ilgili konuştu. 3 bin yıllık geçmişi olan müzeciliğin dünya tarihi ile ilgili bilgiler vererek konuşmasına başlayan Gölcük, Osmanlı dönemi ve sonrasında ülkemizdeki müzeciliğin gelişimine de değindi. Modern zamanların, müzecilik çağı olduğunu, 1950-1980 yılları arasında sadece ABD'de 2500 müze açıldığını söyleyen Gölcük, "Kocaeli'de ilk sergilenen faaliyetler ve ilk müzecilik örneklerinden bir tanesi Sırrı Paşa Konağı'nın istinat duvarıdır. Daha sonra da 1930'lu yıllarda Seka Kağıt Müzesi ilklerden sayılabilir" diyerek Kocaeli'de günümüze kadar açılmış müzeler ile ilgili bilgiler verdi.