Kocaeli Üniversitesi'nin de paydaşları arasında yer aldığı, Uluslararası Yapay Zekâ Uygulamaları Konferansı (International Conference on Interdisciplinary Applications of Artificial Intelligence - ICIDAAI) 21-23 Mayıs 2021 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Yalova Üniversitesi ev sahipliğinde Kocaeli Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, UET Lahore Üniversitesi, Matej Bel Üniversitesi, Uluslararası Vizyon Üniversitesi, Tlemcen Üniversitesi, Universite 8 Mai 1945 Guelma, IQRA National University, Bulgarian Academy of Science ve Lahore Leads Üniversitesi iş birliği ile çevrimiçi olarak düzenlendi. Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü'nün de katılımlarıyla yapılan açılış töreni ile başlayan Uluslararası Yapay Zekâ Uygulamaları Konferansı, yapay zeka ile ilgili sağlık, fen ve sosyal bilimler alanlarındaki çalışmaları bir araya getirdi.
KOÜ'nün Destekleriyle Uluslararası Yapay Zekâ Uygulamaları Konferansı Düzenlendi
21 Mayıs 2021
Sempozyum açılış töreninde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü başarılı bir sempozyum temennisinde bulunarak, "Dünyanın gündemini, son günlerde her ne kadar pandemi işgal ediyorsa da, günümüz teknoloji dünyasındaki ivme hızlanarak artmaktadır. Nasıl ki geçmişte buhar devrimi sanayide çığır açıp yeni bir düzene geçiş sağladıysa, yapay zeka teknolojisinin de benzer bir etkiyi gelecek sanayii için yaratacağına inanıyorum." dedi.
Günümüzde bile yapay zekanın oldukça gelişmiş durumda olduğuna değinen Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Bugün tıp alanında; kanser araştırmaları, genel ve mikro cerrahi, tıbbi görüntüleme alanlarında yapay zeka bizlere inanması güç imkanlar sunmaktadır. Bundan önce ameliyatlarda sürprizlerle karşılaşan cerrahlar bugün neredeyse her bir noktayı üç boyutlu olarak görüntüleme, zaman zaman simüle edebilme imkanlarına kavuşmuştur. Bu durum da elbette ki sağlığına daha çabuk kavuşan hastalar ve esas önceliğimiz olan insan sağlığında hatırı sayılır bir yere sahiptir." şeklinde konuştu.
Günümüzde bilimin disiplinlerarası ve çok disiplinli bir yapıya kavuştuğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, bugün gerçekleştirilen konferansta da, sağlıkta, sosyal bilimlerde, üretim ve servis sistemlerinde yapay zeka uygulamalarına değinilmesinin önemine vurgu yaptı. "Kocaeli üniversitesi olarak araştırma üniversitesi olma yolundaki hedefimize erişirken, katma değeri yüksek alanlarda ortaya konulacak çalışmaların büyük değer taşıdığına inanıyorum." diyen Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, yapay zeka uygulamalarının da bu çerçevedeki en önemli faaliyetlerden biri olarak yerini çoktan aldığını sözlerine ekledi.
Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan ile Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir'in yaptığı açılış konuşmalarının ardından konferansta panel ve oturumlar bölümüne geçildi. Yapay zekânın son uygulama alanlarını ve yapay zekâ üzerine araştırma amaçlarını sunmak için tüm dünyadan akademisyenleri, araştırmacıları ve sektör uzmanlarını buluşturan Uluslararası Yapay Zekâ Uygulamaları Konferansına davetli konuşmacı olarak yapay zekâ alanındaki önde gelen araştırmacılardan Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Prof. Dr. Rashmi Gujrati, Dr. Ersan Şentürk, Prof. Dr. Tauseef A. Khan ve Prof. Dr. Aslıhan Özlem Polat Işık yer aldı.
"Sağlıkta Yapay Zekâ Uygulamaları", "Sosyal Bilimler ve Yapay Zekâ Uygulamaları" ve "Üretim ve Servis Sistemlerinde Yapay Zekâ Uygulamaları" konu başlıklarında paneller düzenlenen Uluslararası Yapay Zekâ Uygulamaları Konferansı'nda, "İşletme, Ekonomi, Kamu Yönetiminde Yapay Zeka Uygulamaları", "Sağlık ve Biyoinformatikte Yapay Zeka Uygulamaları", "Hukuk ve Etikte Yapay Zeka Uygulamaları", "Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları", "Blokzincir Teknolojilerinde Yapay Zeka Uygulamaları", "Derin Öğrenme ve Makine Öğrenme Algoritmaları", "Yapay Zekanın Gelecekteki Kapsamı" gibi farklı alanlarda çok sayıda konu ele alındı.