Proje Yürütücülüğünü Kocaeli Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Satılmış Ürgün ve Öğr. Gör. Haluk Demirtaş'ın yaptığı, "Pilotaj Ve Bakım Elemanı Eğitimleri İçin Genel Havacılık Uçak Simülatörü Üretimi" isimli proje tamamlandı. 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı tarafından desteklenen, TÜBİTAK Teydeb'e sunuldu.

Havacılık otoritelerinin öngörülerine göre ülkemiz, 2023 yılı 100 geniş gövdeli, 450 dar gövdeli ve 200 bölgesel uçak olacak şekilde 750 uçaklık bir filoya ulaşacaktır. Bu rakamlara iş jetleri de ilave edildiğinde gelecek 10 yılda Türkiye'nin yaklaşık olarak 6000 pilota ve 10000 teknisyene ihtiyacı olacaktır.

Bütün bunlar göz önüne alındığında hava aracı personelinin eğitimi alanında büyük boşluklar olmaktadır. Simülatör maliyetleri de göz önüne alındığında bu alanda eğitimin bir parçasında kullanılacak ve düşük maliyetli simülatörlere sektör tarafından talep olacak. Proje kapsamında bahsi geçen ihtyaçları karşılamak için düşük maliyetli uçak simülatörleri üretildi.

Gerçekleştirilen projede FLIGHTSIM ve glaskokpit yazılımı dışında kalan diğer aksamların tamamı orjinalleri ile aynı ölçülerde ülkemizde üretildi. Bunun dışında panellerin gerçek kokpit ile aynı görevi yapmasını sağlayacak elektronik kartlar ve bu kartları FLIGHTSIM ile çalıştıracak olan yazılımlar da proje kapsamında tasarlandı.

Günümüzde basit bir tam zamanlı yolcu uçağı simülatörlerinin fiyatları 1.5 - 3 milyon dolar arasında değişiyor. Yüksek çözünürlüklü ve tam zamanlı bir uçak simülatörünün fiyatı 10 milyon doları geçiyor. Bu nedenle proje ülkemize çok büyük bir maddi kazanç sağlamış olacak.

Ayrıca proje sürecinde elde edilen bilgi ülkemiz için başka ürün, projeler ve akademik çalışmalarda da kullanılıyor.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
KOÜ'den Havacılık Sektörüne Önemli Proje