Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, "31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü" ile ilgili Radyo K.İ. Muhabiri Senanur Türkücü'ye açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Yıldız, "31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü" ile ilgili bilgiler verdi. Yıldız "Sigara ile ilgili hastalıklar çok gündemde olduğundan ve tüm dünyanın başında önemli sorunlar oluşturduğundan sigara ile mücadele için önemli günler belirlenmiş durumda. Aslında sigara ile mücadele bir gün değil bütün yıl ve yıllar boyu devam eden bir mücadele ama belirli günlerde farkındalığı biraz daha arttırmak ve insanların sigarayı bırakmalarını gündeme getirmek adına belirle günlerde aktiviteler olarak bunu gündeme getiriyoruz" dedi.

Prof. Dr. Füsun Yıldız 31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü kapsamında sigaranın neden olduğu hastalıklar ile ilgili bilgilendirmeler, halk toplantıları ve kişilere bağımlılık yapan zehirli maddeden biran önce kurtulmaları için çareler ve yöntemlerin gösterileceğini belirtti.

"Sigaraya Elveda Hayata Merhaba"
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Prof. Dr. Yıldız, kişilere sigarayı bıraktırma konusunda hekimin yapması gerekenlerden bahsetti. Yıldız, "Öncelikle bir hekim olarak inandığım şey şu, bir hekimin ilk görevi hastalarını, hasta olmadan önce tespit etmek yani korumak çünkü koruyucu hekimlik bizim ana görevimiz. İnsanların tanılarını koyuyoruz, tedavilerini yapıyoruz ama aslında zararlı olan ve hastalıklara neden olan maddelerden koruyarak da bu hastalıkları ortadan kaldırmamız ya da azaltmamız mümkün. Tütün ve tütün ürünlerinin, göğüs hastalıklarının nedenleri arasında ya birinci ya da ikinci sırada yer aldığını görüyoruz. O halde bununla mücadele etmek aslında her hekim adayının ve hekimin görevidir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Füsun Yıldız tütün ve tütün ürünleriyle mücadelede herkesin yer alması gerektiğini belirterek pasif içicilik yoluyla çocuk, yaşlı, hasta olan herkesin etkilendiğini ve bu etkilere bağlı olarak hastalıklar oluştuğunu ifade etti. Yıldız, sigarayı bırakma ile ilgili yaptıkları çalışmalarla ilgili de, " Ben ve ekibim, arkadaşlarım ve Türkiye'deki birçok hekim bu konuyla ilgili çalışıyoruz. Biz Kocaeli'nde uzun yıllardan beri değişik çalışmalar yaptık bunlardan bir tanesi 2009 yılındaki tam kapsamlı 4207 sayılı kanunun uygulamaya girmesinden sonra " Sende Bırakabilirsin Kocaeli " kampanyasını yaptık. 3 sene süreyle bu kampanya devam etti ve bu kampanya sonunda 12 ilçemizde tespit ettiğimiz sigara içme rakamlarında 3 sene sonunda çok belirgin düşmeler ve sigara bırakma poliklinikleri hakkında yeterli bilgilendirmeler ile insanların sigara bırakmak için bu polikliniklere başvuru sayılarında artış oldu" dedi.

Prof. Dr. Yıldız 3 sene sonunda sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle acil başvurularında Kocaeli'de çok önemli düşmeler ortaya çıktığını ve bu çalışmanın Uluslararası Dünya Sağlık Örgütü'nün dergisinde yayınlandığını söyledi. Yıldız konuşmasının devamında " İlimizin hastalıklar ile ilgili sağlık düzeyinin belirli bir yere gelmesi, hastalıklara bağlı maliyetlerin azaltılması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi açısından çok iyi geri dönüşler getirdi. Ama daha sonrasında sigara kanunuyla ilgili bir takım aksaklıklarının ortaya çıkması ilimizde olduğu gibi tüm Türkiye'de bu oranların tekrardan maalesef eski düzeylere gelmesine neden olmuş olabilir. Son dönemlerde rakamsal çalışmalarımız yok ama tüm Türkiye'de yapılan çalışmalar yine sigara adet bazında TAPDK rakamlarına göre artışlar olduğu şeklinde. O yüzden tekrardan aynı sıklıkta ve düzenle yasaya sahip çıkılması ve denetlemelerin yapılması gerekiyor diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Füsun Yıldız, sağlıklı yaşamanın ve temiz hava solumanın insanın en doğal hakkı olduğunu belirtti. Yıldız, " Kimsenin, bir diğerinin havasını kirletmeye hakkı yoktur. Bir ortamda sigara içildiği zaman, kapalı bir ortamda ya da insanların bulunduğu bir ortamda, sigara içen kişiyi nasıl etkiliyorsa etrafta bulunan herkesi de aynı şekilde etkilemektedir. O yüzden bu dumana başkalarının maruz kalmasına neden olmamalıyız. Kendimiz sigarayı bırakma yolunda çabalar gösterdiğimiz gibi, sigara içmeye başlamayı düşünen ya da sigara için hevesi bulunan gençlerin de bu heveslerinde alıkoymak için toplumda onlara iyi rol model olmak gerekiyor. Sağlıklı yaşamak için insanlar bu iyiliği kendilerine yapmalı, bunun için sigarayı bırakmayı mutlaka gündemlerine, hayatlarının bir yerine koyup bir an önce de bu zehirli, bağımlılık yapan maddeden kurtulmaları gerekmektedir" dedi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü ile ilgili sözlerini " Sigaraya Elveda Demek Hayata Merhaba Demektir" sloganı ile birlikte sonlandırdı.

Haber: Senanur TÜRKÜCÜ ( Radyo K.İ.)
Fotoğraf: Ahmet Esat ÖZTÜRK ( Radyo K.İ )