Yaşatmak için verdikleri mücadelelerle kalbimizde iz bırakan hemşirelerin, toplum sağlığına verdikleri ve verebilecekleri önemli katkıları herkese tanıtmak ve hatırlatmak, hemşirelik mesleğinin toplum yararına gelişiminin önündeki engellere dikkati çekmek ve mesleğin sorunlarına çözüm üretebilmek için; modern hemşireliğin kurucusu kabul edilen Florence Nightingale'in doğum günü olan 12 Mayıs, tüm dünyada Hemşireler Günü, devamındaki hafta ise Hemşirelik Haftası olarak kutlanıyor. Biz de bu önemli tarihler kapsamında Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı aynı zamanda Hemşirelik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Rahime Aydın Er ile bir araya gelerek bir röportaj gerçekleştirdik.

Hemşireler, Sağlık Hizmetlerinin Geleceğinde Önemli Bir Rolde
Uluslararası Hemşireler Konseyi'nin, hemşireler arasında mesleki kültürü oluşturmak ve sürdürmek, meslekte paylaşılan değerlere ve evrensel olarak yaşanan sorunlara tüm hemşirelerin dikkatini çekmek, bu sorunların çözümünde hemşirelere düşen sorumlulukları vurgulamak üzere her yıl bir tema belirlediğini ve 2021 yılının temasının da "Hemşireler: Geleceğin Sağlık Bakımı İçin Öncü Bir Ses" olduğunu belirterek sözlerine başlayan Doç. Dr. Rahime Aydın Er,

"Bu tema doğrultusunda tüm dünyada düzenlenen etkinliklerle COVID-19 salgınının sağlık sistemi ve hemşirelik mesleği üzerindeki etkileri ile gelecekte hemşirelerin nasıl etkilenebilecekleri ele alınmakta, küresel sağlıkta hemşirelerin öncü ses olduklarına vurgu yapılmaktadır. Sağlık profesyonelleri arasında büyük bir çoğunluğa sahip olan hemşirelerin, sağlık hizmetinin geleceğinin planlanmasında önemli bir rol oynayacağı aşikardır." ifadelerini kullandı.

Hemşireler: Geleceğin Sağlık Bakımı İçin Öncü Bir Ses
17 Mayıs 2021
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
İnsan Sevgisi, Özveri, Sabır ve Hoşgörüyü İçinde Barındıran Çok Yönlü Bir Meslek
Doç. Dr. Rahime Aydın Er, günümüzde bilim ve teknolojideki gelişmelerin birçok mesleğin değişmesine neden olduğunu ancak, toplumsal ihtiyaçlardan doğan, insan sevgisi, özveri, sabır ve hoşgörüyü içinde barındıran çok yönlü bir meslek olan hemşireliğin, insanların bakım ihtiyacı nedeniyle vazgeçilmez olduğunu ifade ederek:

"Hemşirelik; sağlıklı ya da hasta, her yaş ve gruptaki birey, aile ve toplumun özerk ve iş birliğine dayalı bakımını kapsar. Mesleğin önemi; hemşirenin, doğanın en değerli varlığı olan insanın kendisine yeterli olamadığı durumlarda, onun eli, ayağı, gözü olabilen, onu koruyan kollayan, onun savunuculuğunu yapan bir konumda olmasından kaynaklanır. Hemşireler, din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin "Herkes için ulaşılabilir, eşit, yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti" sunarlar. Hemşireler rol ve sorumluluklarını yerine getirirken birey ve toplumla iletişim ve etkileşimi doğrudan ve sürekli olmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde hemşire, sağlık ekibinin dinamiğini oluşturmakta ve vazgeçilmezi olmaktadır.

Covid-19 mücadele sürecinde de ülkemiz dahil tüm dünyada hemşirelik mesleğinin ne kadar önemli olduğu, iyi eğitim almış, nitelikli ve deneyimli hemşirelere ihtiyaç duyulduğu; hemşireler olmadan, ülkelerin salgınlara karşı savaşı kazanamayacağı ve dünyanın sağlığına kavuşmasında kilit sağlık çalışanı olarak hemşirelerin vazgeçilmez olduğu ortaya çıkmıştır." sözleriyle hemşirelik mesleğinin önemini anlattı.

Hemşirelik Birkaç Teknik İşten İbaret Değil
Hemşirelerin çalıştıklarını alana ve birime özgü, bir gün içinde yaptıkları işlerin değişkenlik gösterdiğini ve hemşireliğin hastanın ilaç tedavisini uygulama, nabız, tansiyon, ateş gibi yaşam bulgularını alma ve benzeri birkaç teknik işten ibaret olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Aydın Er:

"2011 yılında yürürlüğe giren Hemşirelik Yönetmeliği ile çalışılan birim ve alana göre hemşirelerin görev, yetki ve sorumlulukları belirlenmiştir. Hemşire öncelikle sağlığın korunması ve geliştirilmesi amacıyla bireye, aileye ve topluma ihtiyaçları doğrultusunda eğitimler planlar, uygular ve sonuçlarını değerlendirir. Aile planlaması ve bağışıklama hizmetlerini yürütür. Hemşire mesleki bilgi birikimini arttıran ve kanıta dayalı uygulamalarını geliştiren araştırmaların yanı sıra bireylerin sağlık gereksinimlerini, risklerini, hemşirelik hizmetlerinin ve sağlık sisteminin ihtiyaçlarını belirleyen araştırmalar yürütür. Ruh sağlığı, iş sağlığı ve çevre sağlığını koruma ve geliştirmede aktif rol alır. Tedavi edici hizmetlerin sunulduğu ortamlarda hemşireler öncelikle hastanın bakımından sorumludurlar. Aynı zamanda hasta ve hastaya yakınları ile terapötik iletişim kurarak hastayı tıbbi girişim ve ameliyata hazırlar, ilaçlarını uygular, hastanın kan basıncı, ateş, nabız ölçümlerini yapar, hastanın sağlığını iyileştirici ve rehabilite edici girişimleri uygular. Bununla birlikte kendi haklarını koruyamayacak durumda olan hastaların haklarını koruyucu girişimlerde bulunur. Hasta ve ailesinin eğitim ve danışmanlık gereksinimlerini belirleyerek bu gereksinimlerini giderir. Sorunlarla başa çıkma ve sorun çözme konusunda hasta ve aileye eğitim, yönlendirme yapar. Tüm uygulama ve işlemlerini etik kurallara uyarak birey/grup hakları doğrultusunda yürütür." cümleleriyle hemşirelerin her yaş grubundaki bireyin ihtiyaç duyduğu sağlık uygulamalarına kavuşmasını sağladığını ifade etti.

Hemşireler, Büyük Bir Cesaret ve Özveriyle Hastaların Sağlıkları İçin Çalışıyor
Doç. Dr. Rahime Aydın Er, pandemi koşullarında hastalarla çok fazla temas halinde çalışan hemşirelerin yaşadıkları zorluklardan bahsederek şunları kaydetti:

"Dünyadaki tüm sağlık çalışanlarının yarısından fazlasını hemşireler oluşturmaktadır. Covid-19 pandemisi sağlık hizmetlerinin sunumunda hemşirelerin kilit öneme sahip olduğunu bir kez daha göstermiştir. Covid-19 ile mücadele bir yılı aşkın süredir dünyanın her yerinde hemşireler hem klinik hem saha çalışmalarında en önde rol alarak, sağlık hizmeti sunan tüm meslekler gibi ciddi zorluklar yaşadılar ve hala yaşamaktalar. Meslektaşlarımız 7 gün - 24 saat kesintisiz sağlık hizmeti sunulan kurumlarda gündüz, gece, hafta sonu ve resmî tatillerde fazla mesai, uzun çalışma saatleri, fazla hasta yükü ile görev yapmaktalar. Uluslararası Hemşireler Konseyi tarafından 31 Mart itibariyle pandemide 3100 hemşirenin hayatını kaybettiği bildirilmiştir. Türk Hemşireler Derneği tarafından hazırlanan raporda da 1000 kişiye 2 hemşirenin düştüğü Türkiye'de, bir hemşire pandemi öncesinde 3. seviye bir yoğun bakım ünitesinde günde en fazla 3 hastaya bakarken, pandemi sürecinde günde 10 hastaya bakmak zorunda kaldığı belirtilmiştir.

Hemşireler hastaların en yakınında olan kişiler olarak görevlerini yerine getirirken salgın patojenine maruz kalma ve enfekte olma riskiyle karşı karşıya kalmaktalar. Bu süreçte yoğun çalışma saatlerinin, yaşanan ağır duygusal ve fiziksel baskının ardından kendilerinden beklenen annelik, eş ve evlat gibi diğer rollerinin de gereklerini yapmak zorunda kaldılar ve bu durum hâlâ devam ediyor. Yine pandemi sürecinde hemşireler aileleriyle aynı ortamda bulunmaktan dolayı virüs bulaştırma korkusu ve endişesiyle yaşadı ya da ailelerinden ayrı yaşamak zorunda kalarak ağır bir ruhsal yükün altına girdiler. Ne yazık ki COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetmiş, geçirilmiş COVID-19 enfeksiyonu ve iki doz aşı sonrası ikinci, üçüncü kez enfekte olmuş meslektaşlarımız oldu. Tüm bunlara rağmen dünyanın her yerinde hemşireler, büyük bir cesaret ve özveriyle özenli ve dikkatli bakım vererek hasta bireylerin eski sağlıklarına kavuşmalarına yardımcı olmak için çalışıyor."

"İyi Bir Hemşire Bakımda Fark Yaratır, Hayat Kurtarır" Anlayışıyla Eğitim Vermek
Kocaeli Üniversitesi olarak hemşirelerin eğitimi konusunda gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahseden Doç. Dr. Aydın Er,

"Türkiye'de 141 hemşirelik lisans programında yaklaşık 1000 öğretim elemanıyla geleceğin hemşireleri yetiştiriliyor. Bu programlardan biri olan Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü olarak hedefimiz; iyi bir hemşirenin hasta bakımında önemli farklılık yaratacağı ve hayat kurtaracağı anlayışıyla, bilimsel bilgi temelinde kaliteli ve insan onuruna saygılı hemşirelik bakımı veren, klinik alanda güçlü ve erdemli hemşireler yetiştirebilmek. Bu doğrultuda eğitim programlarımızı hemşirelikte kanıt temelli bilgiler ve bilimsel gelişmeler doğrultusunda sürekli güncelliyor, öğrencilerimizin klinik becerilerini geliştirecek laboratuvar ortamları yaratmaya çalışıyoruz. Ayrıca Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yürüttüğümüz lisans üstü programlarla alana özgü güncel bilgileri öğrenerek yetkin, yürüttüğü araştırmalarla hemşirelik uygulamalarına ve bilimsel bilgiye katkı sağlayan uzman hemşireler yetiştiriyoruz.

Öğrencilerimizi iyi bir hemşire olarak mezun etmenin yanı sıra alanda çalışan meslektaşlarımızın mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak için bölüm olarak eğitim desteği sağlıyoruz. Başta kendi üniversite hastanemiz olmak üzere İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı hastaneler ile özel hastanelerde çalışan meslektaşlarımıza Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı ile Hizmet İçi Eğitim Programlarında Hemşirelik Süreci, İletişim Becerileri, Stresle Başetme, Çatışma Yönetimi, Hemşirelikte Etik, Hasta Hakları ve Etik Yükümlülükler konularında eğitimler veriyoruz. İlimizdeki hemşirelik uygulamalarını daha ileriye taşıyarak hemşireliğin gelişmesine katkı sağlamayı amaçladığımız bu eğitimlerimizi belirli aralıklarla sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kocaeli Üniversitesi Hemşirelik Bölümü olarak Hemşirelik Haftası Etkinlikleri kapsamında 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü 14:00-16:00 saatleri arasında, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve Dekanımız Sayın Prof. Dr. Görkem Aksu hocalarımız ile alandan çok değerli hocalarımızın katılım ve desteği ile "Yaşanmış Hikayelerde Bakımın Öğretimi" konulu çevirim içi bir etkinlik gerçekleştireceklerini söyleyerek; bu etkinlikte tüm meslektaşlar, konuyla ilgili kişiler ve öğrencilerle birlikte olmaktan mutluluk duyacaklarını belirten Doç. Dr. Rahime Aydın Er:

"Hemşirelerin yetiştirilmesinde emeği geçen tüm hocalarımıza şükranlarımı sunuyor, aramızda olmayan değerli hocalarımızı rahmetle anıyorum. Yaşadığımız bu pandemi sürecinde büyük özveri ile nitelikli hasta bakımı sunan meslektaşlarımızı kutluyorum. Kaybettiğimiz meslektaşlarımız ve tüm sağlık çalışanlarına rahmet ve ailelerine sabır, hasta olan meslektaşlarıma da acil şifalar diliyorum." cümleleriyle konuşmasını sonlandırdı.