Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde, Doç. Dr. Selma Koç Akgül koordinatörlüğünde 'Afet Yönetimi Kadın ve Medya' konulu söyleşi bugün gerçekleştirildi.

İletişim Fakültesi 3 Mayıs Amfisi'nde (D-7) yapılan etkinliğe konuşmacı olarak, MAGDER İstanbul İl Başkanı İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Afet Yönetimi Uzmanı, MAGDER İstanbul İl ikinci Başkanı Özden Işık katıldı. Doç. Dr. Selma Koç Akgül moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe fakülte öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

Gündoğdu'nun sunumuyla başlayan etkinlikte, ilk olarak öğrencilere deprem ve afet yönetimi ile ilgili genel bilgiler verildi. Sunumuna 1995 yılında yaşanan Japonya Depremi'nin simülasyon videosunu izleterek başlayan Gündoğdu, 6 bin kişinin hayatını kaybettiği depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye için, "Depremde en çok hasar gören ülke" tanımlamasını yapan Gündoğdu, "Japonya'da bize oranla daha çok afet olayı gerçekleşiyor. Buna rağmen en çok mal ve can kaybı bizde yaşanıyor" dedi. Deprem anında yaşanılan korkunun olağan bir durum olduğunu söyleyen Gündoğdu, "Korku tamam ama niçin panikliyoruz? Çünkü doğal afet konusunda bilinçsiziz. Bu durum korkunun yanı sıra aşırı tepki vermemize neden oluyor" diyerek deprem karşısında bilinçli olmanın önemi üzerinde durdu.

"En Önemli Faktör İnsan Faktörü"
Gündoğdu'nun ardından söz alan Özden Işık ise afet yönetimi ve kadınların afet yönetimindeki rolü ve etkisine dair bilgiler sundu. Afet yönetiminin temel amacının, "Hayatı normale çevirme" olarak tanımlayan Işık, afetteki en önemli faktörün insan faktörü olduğunun altını çizdi. Kadınların afetlerde ve afet yönetiminde etkilerine de değinen Işık, toplumsal cinsiyet açısından değerlendirildiğinde afetler karşısında kadınların daha çok mağduriyet yaşadıklarına dikkat çekti. Kadının toplumsal rolüne dikkat çeken Işık, afet bölgelerinde alınacak önlemlerde kadınların düşünülmesi gerektiğinin altını çizerek, "Bu bölgelerde hamile olan kadınların sağlığı için, kadın doğum uzmanları olması lazım. Umuma açık yerlerin kadınlara göre tasarlanması ve en önemlisi güvenliğin hat safhada olması lazım" diyerek bu önlemlere dair örnekler verdi. Son olarak, "En büyük afet, az gelişmişliktir" diyen Işık, afet konusunda bilgilendirmelerin, desteklerin ve örgütlenmelerin ne derece önemli olduğunu vurguladı.

Etkinlik sonunda söz alan Doç. Dr. Selma Koç Akgül, etkinliğin deprem başta olmak üzere afet konusunda farkındalık yaratma yönündeki önemine değindi ve katılımcılara teşekkür plaketlerini takdim etti.

Emin Kuvat (KOÜHA)

Afet Yönetimi Kadın ve Medya
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi