Alerjik astım tüm dünyada 300 milyon insanı etkileyen, ülkemizde ise yaklaşık olarak her 12-13 yetişkin ve 7-8 çocuktan birinde görülen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Bahar aylarında da polenlerin çoğalmasıyla birlikte alerjik astımı olan kişileri zor bir süreç bekliyor. Alerjik astım, nefes darlığı, kuru öksürük, hırıltılı solunum belirtileriyle ortaya çıkmaktadır.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haşim Boyacı, alerjik astım hakkında açıklamalarda bulundu. Boyacı, "Alerjik astım, hava yollarının çeşitli koku ve toz gibi hava yolu ile alınan alerjen maddelere karşı aşırı duyarlılık gösterilen ve bunun sonucunda da öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi belirtilerle karşılaşılan bir hastalıktır." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Boyacı, alerjik astım hastalığı olan kişilerin uzak durması gereken alerjen maddelerden bahsederek, "Parfüm gibi çeşitli kokulardan etkilenen, geceleri nefes darlığı oluşan ve bahar aylarında meydana gelen toz, polen gibi alerjen maddelere karşı hassasiyeti olan kişilerin geçmeyen inatçı öksürüğü bulunuyorsa mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurması gerekmektedir. Bu belirtilerin bulunduğu kişiler alerjik astımı tetikleyecek alerjenlerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Hastaların da günlük hayatta karşılaştığı toz, polen gibi alerjen maddelerden uzak durmaları pek mümkün olmuyor fakat bu maddelere maruz kalmayı minimuma indirmeleri gerekir. Kamusal alanlarda karşılaşılan parfüm gibi alerjik astımı tetikleyecek kokular, hastalığı etkileyen baş unsurlardan birisidir. İnsanların bu ürünleri kullanmalarına engel olamayız fakat hastalığa sahip bireyler böyle ortamlardan uzak durarak kendileri için önlem almış olurlar." dedi.

Düzenli İlaç Kullanımı Önemli

Alerjik astım hastalığının tedavisine ilişkin konuşan Prof. Dr. Boyacı, "Alerjik astımda bir ilaç alıp hastalığın ortadan kalkması söz konusu değildir. Hastaların sürekli ilaç kullanmaları gerekmektedir. Hastaların öncelikli yapması gereken şey ise onlara önerilen ilaçları düzenli ve devamlı kullanmalarıdır. Alerjik astım hastalığı, ataklarla karakterize olan bir hastalıktır. Hastalar atakların olmadığını ve hastalığın geçtiğini zannederek ilaçlarını bırakıyorlar. Bu tutum ile hastalar bir sonraki atağın daha erken gelmesine sebep olurken kalıcı olarak hava yolu darlıklarına yol açabilir. Hastalara tavsiyemiz ilaçlarını düzenli ve devamlı olarak kullanarak hastalığın ataklarını azaltmalarıdır." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber: Zilan Kökerer (Radyo Kİ)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
KOÜ'lü Akademisyen, Alerjik Astımı Olanlara Uyarılarda Bulundu
20 Mayıs 2019