KOÜ Kültür Evi'nde dün düzenlenen 'Tarih Yazı ile Başlar' konferansı Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse tarafından verildi. Prof. Dr. Ökse konferansta hiyerogliften günümüz alfabesine kadarki yazının gelişim sürecini aktardı.
Prof. Dr. Ökse konferansın başında ilk toplulukların yaşam biçimlerini aktardı. Tarımda gelişimin alan ve hacim hesaplamasına, toplumsal gelişimin kuralların standartlaşmasına ve ekonomide gelişimin de ticaretin kayıt altına alınmasına yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Ökse, "İlk yazı sistemi olan 'Piktografik Yazı' kil tabletler üzerine biçimlerin çizildiği listelerdi" dedi. İlk zamanlarda sayı sistemi olarak 60'lık sistem kullanıldığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ökse, "Bunun nedeni 60'lık zaman dilimleriydi. Günümüzde 100'lük sayı sistemi kullansak da zaman dilimini aynı şekilde kullanmaya devam ediyoruz" ifadesinde bulundu.
Yazının gelişim süreci aşamalarını, sözcük işaretleri, işaret yazımının hızlanması, sözcük temelli çivi yazısı, sözcük işaretlerine hece değeri ve hece temelli çivi yazısı olarak anlatan Prof. Dr. Ökse, "Çivi yazısı ile birlikte yazı eğitimine ihtiyaç duyulduğunu ve o dönem katip okulları kurulduğunu yapılan arkeolojik kazılarda görebiliyoruz. Bu dönemden sonra da dini, edebi, tarihi gibi pek çok şeyi yazıya dökmeye başlıyorlar" dedi. Prof. Dr. Ökse konferansta son olarak hece temelli linear ve hiyeroglif yazıların günümüz alfabesine dönüşüm süreci ile ilgili bilgi verdi.