Talasemi (Akdeniz Anemisi) genellikle Akdeniz ülkelerinde görülen kemik iliğinin kan yapmaması dolayısıyla ağır bir kansızlık biçiminde ortaya çıkan kan hastalığıdır.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Sarper Radyo K.İ'nin Güne Bakış programına konuk olarak Talasemi hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Talaseminin hem anneden hem de babadan gelen bozuk genle oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Sarper, bu hastalığın belirtilerinde çocuğun ten renginin soluk olması, uykusuzluk, huysuzluk olarak seyreden bir süreçle beraber zamanla dalak büyümesi gibi yan etkiler gösterdiğini ve 1-2 yaşında tanının konulduğunu kaydetti.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Talasemi Ciddi Bir Hastalıktır
Taşıyıcılık Hastalık Değildir
Talasemi hastalarının doğumundan itibaren kansızlıkla savaştığını söyleyen Prof. Dr. Nazan Sarper, hastalara her 3-4 haftada bir 1-2 torba kan verilmesi gerektiğini kaydetti. Talasemide taşıyıcılığın bir hastalık olmadığını söyleyen Nazan Sarper, taşıyıcıların sağlıklı bir kardeşi olduğu takdirde yapılan kemik iliği nakli ile hastalıktan tamamen kurtulabildiğini söyledi. Prof. Dr. Sarper, orta tipteki talasemi hastalarının kan almadan yaşayabildiklerini fakat ağır tipteki talaseminin 4 yaşına kadar tanı konmadan yaşamaya devam etmesinin pek de mümkün olmadığını aktardı.

Testlerle Birlikte Erken Teşhis Edilebilir
Prof. Dr. Sarper, ebeveynlerden birinin taşıyıcı olması durumunda çocuklarının bazılarının sadece taşıyıcı olma riski taşıdığını, ebeveynlerin ikisinin de taşıyıcı olması durumunda ise çocuklarının bazılarının ağır hasta olacağını söyledi. Durumun önlenmesi için evlilik öncesi planlamada çiftlerin taşıyıcı olduklarını bildirmeleri durumunda yapılan bazı testlerle çocuklarının sağlık durumlarının ne olacağının bildirildiğini kaydeden Sarper, "Uygulanan bir başka yöntem de tüp bebek yöntemine benzer bir yöntemle anne karnına yerleştirilen sağlıklı yumurtanın bebeğin sağlıklı olarak dünyaya gelmesini sağlıyor" İfadelerini kullandı.

Türkiye'nin Akdeniz ülkesi olmasından dolayı talasemi görülme sıklığının yaygın olduğunu belirten Sarper, Kocaeli Üniversitesi'nin yaptığı testlerle ilimizdeki her 100 kişiden 1'inin taşıyıcı olduğunun saptandığını söyledi. Ülkemizdeki taşıyıcıların yeterli bilince sahip olmadığını söyleyen Prof. Dr. Sarper, talaseminin ciddi bir hastalık olduğunu ve reşit olduktan sonra bireylerin kan testleri yaptırarak taşıyıcı olup olmadıklarını öğrenebileceklerini söyleyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Ayşegül Şahan (Radyo K.İ.)