Çölyak hastalığı, unlu gıdalarda bulunan bir maddeye karşı genetik olarak hassasiyeti olan bireylerde görülen bir sindirim hastalığıdır. Çölyak, özellikle karın ağrısı, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Gastroentoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Şentürk Radyo K.İ.'nin Güne Bakış programına konuk olarak Çölyak hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Çölyak'ın korkulacak bir hastalık olmadığını dile getiren Prof. Dr. Ömer Şentürk, besinlerden unun kesilmesi durumunda, bireyleri sağlıklı bir yaşamın beklediğini vurguladı. Prof. Dr. Şentürk, unlu gıdalardan uzak durup glütensiz gıdalar tüketmenin en uygun tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekti.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Çölyak Korkulacak Bir Hastalık Değildir
Tarama Yöntemiyle Teşhiş Koyuluyor
Prof. Dr. Şentürk, çölyakta en sık sindirim sistemiyle ilgili belirtilerin görüldüğünü söyleyerek, "Bu belirtiler yetişkinlerde ve çocukluklarda ayrı görülebilir. Çocuklarda; ishal, karın şişkinliği, gelişim geriliği, kan düşüklüğüyle ilgili belirtiler, yetişkinlerde ise ishalin yanı sıra kabızlık, tedaviye yanıt vermeyen kan düşüklükleri, demir eksiklikleri gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor" dedi.

Anne sütünün Çölyak hastalığına karşı önemli bir koruyucu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ömer Şentürk, "Çocukları doğar doğmaz unlu gıdalarla tanıştırıp anne sütünden kesmek yanlış bir tutumdur. Anne sütü glütensiz beslenmenin alternatifi olarak alındığı için işe yarar noktadadır ama hastalığın tedavisi değildir" ifadelerini kullandı.

Çölyak Hastaları Beslenmelerinde Sorun Yaşıyor
Çölyak hastalığının bilinenden çok daha fazla kişide bulunduğunu belirten Prof. Dr. Şentürk, hastalığın tarama yöntemiyle kolayca ortaya çıkabileceğini aktararak ailesinde Çölyak hastası olan bireyin bu hastalığa yakalanma olasılığının daha fazla olduğunu kaydetti.

Çölyak hastalarının beslenmelerine gıda sektörünün gerekli duyarlılığı göstermediğini söyleyen Ömer Şentürk, glütensiz ürünlerin pahalı olduğunu aktararak, glütensiz yazdığı halde glüten içeren besinlerin piyasada yer aldığını belirtti. Başka bir sorunun ise glütensiz ürünlerin her yerde bulunamaması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şentürk, bu sorunların çölyak hastalarını maddi ve manevi yönde etkilediğine dikkat çekti.

Haber: Merve Özboyacı (Radyo K.İ.)