Doç. Dr. Evren Odyakmaz, egzama hastalığının özellikle temasla ortaya çıktığını ve bu hastalıktan korunma yollarının mümkün olduğunca tahriş edici kimyasallardan uzak durmak olduğunu belirtti. Odyakmaz, vücudu tahriş edecek kimyasalların sabun ile deterjanlar olduğunu ve bu kimyasalların ev hanımı tipi adı verilen egzama hastalığını tetiklediğini ifade ederken, bu kimyasallardan içi pamuklu eldivenler giyerek, uygun ph değerinde sabunlar kullanarak ve vücudu çok iyi nemlendirerek korunmanın mümkün olabileceğini kaydetti.

Evren Odyakmaz, egzama hastalığının görülme sıklığı ile ilgili ise "Birçok egzama çeşidi var özellikle sık gördüğümüz el egzamalarına ve ev hanımı egzamasına kış aylarında daha çok rastlıyoruz aslında. Kış aylarında daha sık rastlamamızın nedeni; ısıtıcılarla kuruttuğumuz havanın deriyi de kurutarak egzamanın daha sık ortaya çıkmasına sebep olmasıdır. Ama özellikle bahar aylarında egzama tipide ellerde gözükür. Küçük küçük su toplamaları şeklinde bizim dizotik dermatit diye tanımladığımız egzama şeklidir ki bu egzama tipini bahar aylarında biraz daha sık görürüz ve bu tip daha çok terleyen kişilerde görülür" dedi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evren Odyakmaz Demirsoy, egzama hastalığının uygun bir tedavi türü ile tedavi edilmesi ve hastalığın sürekli takip edilmesi gerektiğini belirtirken kaşınma ve deride döküntü şikayeti olan hastaların mutlaka bir dermatoloji uzmanına gözükmesini önerdi.

Haber: Senanur TÜRKÜCÜ (Radyo K.İ.)
Fotoğraf: Fatih OSMA (Radyo K.İ.)

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evren Odyakmaz Demirsoy, Egzama Hastalığı'na bahar aylarında daha sık rastlanması ile ilgili Radyo K.İ. Muhabiri Senanur Türkücü'ye açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Odyakmaz, sözlerine egzama hastalığı ile ilgili bilgiler vererek başladı. Odyakmaz, "Egzama daha çok kaşıntı ile seyreden ve buna bir takım döküntülerin de eşlik ettiği sık görülen bir deri hastalığıdır. Egzama hastalığının tek bir tipi yoktur, çok fazla tipleri vardır" dedi.

Evren Odyakmaz, egzama hastalığının tanı ve tedavisi ile ilgili, "En başta tabi ki muayene olguları ile biz tanıyı koyuyoruz. Genellikle herhangi bir laboratuvar incelemesine gerek duymadan gözle gördüğümüz şeye tanı koyarız, yani genellikle bunu dermatologlar koyar. Arkasından gerekirse bir takım tetkikler isteriz. Egzama hastalığının tedavisinde ise sürme ilaçlarla, kortizonlu kremlerle, bazen nemlendiricilerle, bazen soğuk kompres gibi ilave tedavi yöntemlerini hastayı tedavi etmek için kullanırız" ifadelerini kullandı.

"Egzama'nın Dizotik Dermatit Türüne Bahar Aylarında Dikkat"
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi