Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Erişkin Aşılama'da Farkındalık Önemli"
Güne Bakış'ta "Erişkin Aşılama" hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve Çağdaş Dandan'ın sunduğu Güne Bakış programına Kocaeli Fakültesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birsen Mutlu konuk oldu.

Konuşmasına erişkin aşılamanın ne olduğu ile ilgili başlayan Birsen Mutlu, "Erişkin aşılaması çocukluk çağı aşılamalarından sonra mikroplara karşı değişen veya azalan savunma durumunu tekrar aktive etmek veya olmayan koruyucu antikorların yapımını sağlamak için erişkin yaş saydığımız 18 ve üstü yaşlarda yapılan aşılamadır" dedi.

Erişkin aşılamanın önemine de değinen Birsen Mutlu, "Türk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Derneği bağışıklama çalışma grubu üyesiyim. Türkiye'de aşılama bilincinin yerleşmesi için çalışmalar, toplantılar, sempozyumlar yapıyoruz. Aşılamanın önemli bir yararı da antibiyotik kullanımını azaltmasıdır. Enfeksiyonlar azalınca antibiyotik de daha az kullanılıyor. Böylece sağlıklı nesiller yetişiyor ve sağlık için çok daha az harcama gerçekleştiriliyor. Bir diğer konu da, dünyada ve ülkemizde giderek artan kayıtlı ve kayıtsız göçmenler. Ülkelerinde kesintiye uğramış aşılama programları nedeniyle azaltılmış ya da ortadan kaldırılmış enfeksiyonlar için potansiyel oluşturuluyor ve özel aşılamaya gerek duyuluyor" dedi.

Aşı türlerinden erişkin aşılama programına girenler hakkında da bilgi veren Birsen Mutlu, "Normal savunma sistemi olan erişkinlerde aşı gereksinimi yaşa göre bazı değişiklikler gösterir. Bu konuda yol gösteren Tıp literatüründe sıkça güncellenen rehberler konunun dinamizmini ortaya koymaktadır. Tüm yetişkinler tetanoz, boğmaca, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak için bağışık olmaları gerekir. Bunun yanında inaktif grip, zatüre, Hepatit A, B hastalığı geçirmişler için suçiçeği, temas sonrası kuduz aşısı bu kapsamda değerlendirebilir" dedi.

Erişkin aşılamasında ki sorunlara da değinen Birsen Mutlu, çok fazla önem verilen bu konuda istedikleri dönüşü alamadıklarını söyleyerek, "Rutin çocukluk çağı aşılamalarının ihmal edilmesi, aşı maliyetlerinin karşılanamaması, pahalı olması, risk gruplarının fazlalığı, yaşlı nüfusta enfeksiyon riskinin düşük olması, yüksek aşı koruyuculuğunun düşük olması gibi sorunlar var" ifadelerini kullandı.

Hepatit B aşılaması hakkında da bilgi veren Birsen Mutlu, "Hepatit B aşısı toplumun ilgi duyduğu, bildiği bir hastalık. Sağlam taşıyıcı dediğimiz kişinin hiçbir belirti ve bulgu olmaksızın virüsü taşımasından, siroz ve karaciğer kanserine kadar bir yelpaze seyreden hastalık. Başlıca gebelikte anneden bebeğe, erişkinlerde cinsel yol ve kan, kan ürünleri ile temasla bulaşır. Tüm dünyada görülebilir. Türkiye orta sıklıkta görülen ülkeler arasında yer alır. Hepatit B ücretsiz aşılardandır. Üç doz aşı o,1,12 ay olarak yapılır. Bir sene sonra da hatırlatma dozu halinde yapılır" dedi.

Kış döneminde ortaya çıkan grip aşısı ile ilgili bilgi veren Birsen mutlu, "İnsandan insana kolaylıkla yayılan ve kış sezonunda sıklığı artan akut viral bir hastalıktır. Tüm dünyada yaş, cinsiyet ya da özel bir grup gözetmeden herkesi etkileyebilir. Geçmişte büyük salgınlar yapmış ve milyonlarca kişinin ölümüne neden olmuştur. Bu nedenle yetişkinleri özellikle risk gruplarının aşılanması önemlidir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Birsen Mutlu, kuduz ile ilgili, insan ve memeli hayvanlarda ölüme yol açan, genellikle hayvan ısırıklarından sonra gelişen viral bir hastalık olduğunu söyledi. Köpek, kedi, sığır, at, eşek gibi sıcak kanlı hayvan ısırıkları veya kuduz hayvan temaslarından sonra geliştiğinde belirten Mutlu, temas sonrası olabildiğince erken aşılamaya başlanması gerektiğini aşılamayı kuduz merkezlerinde yaptırabileceklerini ifade etti.

Yaşlılar ve özel konuklar için uygulanan aşılar ile ilgili de bilgiler aktaran Birsen Mutlu, "Kök hücre nakli yapılan, kanser hastaları, AIDS hastaları, gebeler ve sağlık personeli bu gruba girer. Bu gruplar enfeksiyonlara duyarlıdır. Sonuçları ağır olabilir. Bu gruba pnömokok aşısı dediğimiz zatürre aşısı, difteri, tetanoz, boğmaca, suçiçeği gibi aşılar yapılabilir" dedi.

Kocaeli Fakültesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birsen Mutlu, erişkin aşılamasının yeterli düzeye getirilmeden sadece çocukluk çağı aşılamaları ile korunmanın pek mümkün olmadığını bu konuda çalışmalar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber: Kübra AKÇELİK (Radyo K.İ)
Fotoğraf: İsa GÜNER (Radyo K.İ)