Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Çölyak Hastaları Gluten İçeren Gıdalardan Uzak Durmalı"
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıklarını Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Şentürk Radyo K.İ. Muhabiri Ahmet Esat Öztürk'e Çölyak hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına Çölyak hastalığının tanımını yaparak başlayan Şentürk, ''Çölyak hastalığı sindirim sisteminde besinlerin emiliminin bozulmasıyla ortaya çıkan bir malabsorbsiyon (emilim bozukluğu) hastalığıdır. Bu hastalık genetik bir hastalık, genetik zeminde, genetik olarak yatkın olan bir bireyde çevresel faktörlerle beraber ortaya çıkıyor. Genetik olarak yatkın bir birey unlu gıdalar; arpa, buğday, çavdar ve yulaf alırsa o zaman onlara ait bazı toksik maddeler kişide sindirim sisteminin yapısında, mukozasında, epiterinde hasara yol açarak emilim bozukluğuna neden oluyor. Dolayısıyla hasarlanmış olan sindirim sisteminin yapısında öncelikle demirin emilimi bozuluyor ardından diğer vitaminler ve karbonhidratlarda bu durum meydana geliyor. Bu kişide, örneğin çocukluk dönemindeyse gelişme geriliği, erişkin yaşta ise kan eksikliği, kan ve vitamin düşüklüğü ile albümin gibi beslenme bozuklukları meydana geliyor'' dedi.

Konuşmasının devamında hastalığın belirtilerinden bahseden Prof. Dr. Şentürk, ''Hastalık aslında bir buzdağı gibi. Hastaların büyük kısmında, ortalama %80'ninde, belirti yok, kalan % 20'sinde ise iki türlü belirti var. Bu belirtilerin bir kısmı sindirim sistemine ait belirtiler; şişkinlik, gaz, ishal, dışkılama bozukluğu gibi belirtiler. Eğer böyle belirtiler varsa hastalığın tansını koymak daha kolay oluyor. Bir de sindirim sistemine ait olmayan belirti var. Bunlar ise karaciğer bozukluğu, kemik erimesi, cilt bozuklukları, gebelerde düşük, nörolojik hastalıklar ve hematolojik hastalıklardır. Bunlar atipik belirtiler yani sindirim sistemine ait olmayan belirtiler. Toparlayacak olursak; iki grup hasta var. Belirtisi olan hastalar genel gluten hastaları içerisinde 4'te 1'lik bölümü oluşturuyor. Belirtisi olanların da bir kısmı sindirim sistemine ait olanlar, diğeri ise sindirim sistemine ait olmayanlar'' ifadelerini kullandı.

Hastalığın tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Ömer Şentürk, ''Genetik yatkınlığı olan bireylerde hastalığı ortaya çıkaran faktör unlu gıda tüketmek. O zaman tedavi yöntemi de buğday, arpa, çavdar gibi unlu gıdalardan uzak bir beslenmedir. Yani tedavi glutensiz diyet ile mümkündür. Hastaların %95'i birkaç hafta geçtikten sonra bu diyete cevap verir ve hasta hangi belirtiye sahipse o belirtinin ortadan kalktığını görürüz. Örneğin kan düşüklüğü varsa bu düşüklüğün azaldığını, dermatolojik bozukluk belirtileri varsa da onun azaldığını görürüz'' dedi.

Haber: Ahmet Esat ÖZTÜRK (Radyo K.İ.)