Yaz Okulu Uygulaması Üniversiteye ve Şehre Hareketlilik Kazandıracak Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Yabancı Diller Yüksekokulu'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, "Bu yaz başlayacak Yaz Okulu Uygulaması ile Umuttepe Yerleşkesi ve diğer yerleşkeler yaz aylarında da hareketli olacak. Bu hareketlilik Yurt dışından gelecek misafir öğrencilerle daha da artacak. Yabancı ülkelerde Türkçe eğitim gören öğrencileri Türkiye'ye getirecek olan Yunus Emre Enstitüsü'nden bir heyet 16 Nisan'da üniversitemize bir ziyarette bulundu. Konu ile ilgili olarak Eğitimden Sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Küçük ile görüştü. Daha sonra üniversitemizde yabancıların Türkçe öğrendiği Yabancı Diller Yüksekokulu'nu ziyaret edip öğrencilerle konuştu. Öğrencilerin konaklayacağı yurtları gezdi. Umuttepe yerleşkesini çok beğendi. Olumlu izlenimler edinip gelecek yıllarda Yunus Emre Enstitüsü ile Kocaeli Üniversitesi arasındaki işbirliğinin artarak devam etmesi dileği ile üniversitemizden ayrıldı" dedi.
Yurtdışındaki Eğitimin Devamı Niteliğinde Yunus Emre Enstitüsü Koordinatör Yardımcısı Ayşe Tanrıverdi ise, " 2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsü'nün bugün itibariyle 30 ülkede kültür merkezi bulunmaktadır. Kültür merkezlerimizde Türk kültürünün, sanatının ve edebiyatının tanıtımı, Türkçe'nin öğretimi yapılmakta, Türk kültürünün sevdirilmesi için çaba sarfedilmektedir. Yaptığımız çalışmalarla Türkiye ile merkezlerin bulunduğu ülkeler arasında dostluk köprüleri kurmak en önemli amacımızdır. Bu amaç doğrultusunda enstitünün kurulduğu günden beri 15 binden fazla yabancı öğrenciye Türkçe öğretilmesine aracılık ettik. Bu yıl altıncısı düzenlenecek Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu'na yabancı öğrenciler arasından seçeceğimiz 300 öğrenciyi Türkiye'de misafir edeceğiz. Farklı şehirlerimizde bulunan Türkçe Öğretim merkezlerinde yurtdışında yaptığımız eğitimin Türkiye'deki devamını sağlayacağız. Bu eğitimin yanı sıra öğrenciler bulundukları şehrin ve yörenin kültürü ve doğa güzelliklerini tanıma amaçlı gezi programlarına katılacaklar; gidilen yerlerde düğün, festival ve el sanatları yapımı gibi etkinliklere katılıp kültürümüzü yaşayarak öğrenme fırsatı bulacaklardır" ifadesinde bulundu.
Öğrenciler Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli'nin Yurt Dışındaki Gönüllü Elçileri Olacaklar Kocaeli Üniversitesi Türk Dili Bölümü Başkanı ve Yabancılara Türkçe Öğretimi Birimi (YATÖB) Sorumlusu Prof. Dr. Gencay Zavotçu da konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: "Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen Türkçe Yaz Okulu faaliyetleri kapsamında 30 ülkeden gelecek 300 öğrencinin 27'si Kocaeli Üniversitesi'nde eğitim görecek. Yunus Emre Enstitüsü Yaz Okulu programının ortaklarından biri olmak ve yurtdışında Türkçe eğitim gören yabancı öğrencileri Kocaeli'de ağırlamak üniversitemiz için onur ve kazanç olacaktır. Öğrenciler, Kocaeli'de eğitim alacakları 27 Temmuz-18 Ağustos tarihleri arasında Türkçe eğitiminin yanısıra kültür ve sanat etkinliklerine katılacak, öğrendikleri Türkçe'yi günlük yaşam içerisinde kullanacaklar. Öğrenciler, eğitim alacakları süre içerisinde Kocaeli'ni tanıyarak tarihi, kültürel ve sanatsal değerlerini görme ve bu değerler hakkında bilgi edinme fırsatı bulacaklar. Kocaeli'nin ve bölgenin doğa güzelliklerini tanımak için YATÖB tarafından düzenlenecek gezilere katılacaklar. Yurtdışında Türkçe eğitimi alan yabancı uyruklu öğrencilerin Yaz Okulu Uygulaması gelecek yıllarda da devam edecek. Bu uygulama ile ilimize gelecek öğrenciler ülkelerine döndüklerinde Kocaeli Üniversitesi ile Kocaeli'nin yurt dışındaki gönüllü elçileri olacaklar. Bu yaz başlatılacak olan Yaz Okulu uygulamasıyla Kocaeli Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsü arasında ileride imzalanması düşünülen protokol ve işbirliğinin de temeli atılacaktır."
Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen Türkçe Yaz Okulu faaliyetleri kapsamında 30 ülkeden 300 öğrenci, 13 ilde düzenlenecek kurslara katılacak.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kültürel diplomasisinin temel taşlarından olan Yunus Emre Enstitüsü, yurtdışındaki merkezlerinde Türkçe eğitimi alan öğrencilerini Türkiye'ye getiriyor. 30 ülkedeki Yunus Emre Enstitüsü merkezlerinde öğrenim gören ya da Türkçe Yeterlilik Sınavı'nda başarılı olanlar arasından seçilecek toplam 300 öğrenci Türkiye'de ağırlanacak. Ülkemizde 13 ayrı şehirde ağırlanacak bu öğrenciler, geldikleri ülkeler ve Türkiye arasında kültür köprüsü oluşturulacaklar. Bulundukları şehirlerde kültür sanat etkinliklerine katılacak, öğrendikleri Türkçe'yi uygulamalı olarak geliştirme fırsatı bulacaklar. Bu öğrenciler, dil öğrenimlerine üniversiteler bünyesindeki Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma merkezlerinde (TÖMER) devam edecek, ayrıca bulundukları kenti tanıyıp tarihi, kültürel ve sanatsal değerlerini öğrenerek, doğa güzelliklerini görmek için gezilere katılacaklar.