Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda dün (03.05.2017) Erenköy Rotary Kulübü tarafından Spina Bifida hastası çocuklara ve ailelerine yönelik '"Fizik Tedavi Toplantısı"' düzenlendi.

Erenköy Rotary Kulübü Başkanı Tarık Orak ve çok sayıda hasta yakını ile öğrencinin yer aldığı toplantıya Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Çiğdem Çekmece ve Kocaeli Üniversitesi Fiziksel Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Murat İnanır konuşmacı olarak katıldı.

Spina Bifida Tedavisinde Ailelerin Yaşadığı Sorunlar
Spina Bifida'nın tanım olarak belirgin fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açan ve sık görülen doğumsal bir hastalık olduğunu belirten Yrd. Doç Dr. Murat İnanır Spina Bifida'nın kronik bir problem olduğunu aktardı. Murat İnanır, "Bu hastalığı bulunan çocukların aileleri hastalıkla baş etmeye çalışan psikolojik sıkıntı yaşayabiliyorlar. Tıbbi problemler olduğu için aileler suçluluk duygusu duymamalı, hastalıkla başa çıkmak için psikolojik destek almalıdırlar" dedi.

Hastalığı yaşayan çocuklar için ülkemizde çok fazla mimari eksikliğin olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. İnanır, "Çocuklar için uygun ortamın oluşturulması gerekiyor. Dış mekanlarda zeminlerin düz olması, merdivenlerde aynı zamanda rampanın bulunması ve tekerlekli sandalyelerin geçebileceği genişlikte çoğu yerin düzenlenmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Tedavide Egzersizler Önemli
Öğretim Görevlisi Dr. Çiğdem Çekmece ise Spina Bifida hastalığının tedavi sürecine ilişkin konuştu. Çiğdem Çekmece, "En önem verdiğimiz nokta hastada oluşabilecek bası yaralarıdır. Kalça, topuk ve dizlerde bu yaralar çok fazla oluşur. Yaraların oluşmaması için çocuklar aynı pozisyonda kalmamalı, vücutta kemik çıkıntılarının olduğu yerler korunmalı ve yaranın gelişebileceği yerler sıklıkla kontrol edilmelidir" dedi.

Hastaya uygulanacak egzersizlerin öneminden bahseden Çekmece, "Eklem hareket açıklığı egzersizleri günde en az iki kez ve 10 tekrarla yapılmalı, hayat boyu devam ettirilmelidir. En önemli egzersiz olan germe egzersizleri ise günde birkaç kez hastaya nazikçe yapılmalıdır" diyerek sözlerini tamamladı. Toplantı, konuşmacıların katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla son buldu.

Haber: Cansu İşleyen (Radyo K.İ.)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Spina Bifida Hastalığı Fizik Tedavisi Toplantısı