Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Türkiye'de Yaklaşık 100 kişiden 5'i Astım Hastası"
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ilgazlı, 3 Mayıs Dünya Astım Günü kapsamında astım hastalığı ile ilgili Radyo K.İ. Muhabiri Senanur Türkücü'ye açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Ilgazlı, sözlerine astım hastalığı ile ilgili bilgi vererek başladı. Ilgazlı, "Astım hastalığı hava yollarının sürekli olarak iltihabî bir hastalığıdır. Bu hastalık genetik geçişli olabilir, çevresel etkenlerden kaynaklanabilir sonuçta sebebini tam olarak bilemediğimiz bu çeşitli etkenler hava yollarını bir şekilde uyarıyorlar yani iğne batırılmış gibi. İğne batınca elini çekiyorsunuz burada da hava yolları kendini savunmaya geçiyor, daralmaya başlıyor. Daralma başladığı zaman hastalarda hırıltı başlıyor. Eğer alerjik bir madde ise öksürmeye başlıyor ve hastalar bu maddeyi içeriye almayayım nefes yollarıma sokmayayım diye öksürmekle bunu dışarıya atmaya çalışıyorlar. Astım hastalığı zaman zaman durgun zaman zaman ise dalgalı bir deniz şeklinde bir hastalıktır" ifadelerini kullandı.

Ahmet Ilgazlı, astım hastalığının tedavisinden ziyade kontrol altına alınabilmesi için hastaların öksürük, göğüste baskı hissi, zorlu balgam çıkartma ve hırıltı gibi şikâyetlerini giderici ve bunları sık sık yaşamalarını önleyebilecek ilaçların olduğunu belirterek dünyada bu hastalığı tamamen ortadan kaldırabilecek bir tedavi yönteminin olmadığını ifade etti.

Prof. Dr. Ilgazlı, astım hastalığında kullanılan ilaçların hastalığı hafiflettiğini ve şikâyetleri birazda olsa azalttığını kaydetti. Ilgazlı, "Dünyadaki ilaçların hemen hemen tamamı Türkiye'de var hatta yeni yeni bazı ilaçlarda geliyor. Mesela standart bilinen ilaçlarla kontrol altına almakta zorluk çektiğimiz hastalarımıza vereceğimiz ayda bir kere olan iğne şeklindeki ilaçlarımızda gelmeye başladı" dedi.

Dünyada yaklaşık 300 milyon civarında bir astım hastası olduğundan söz edildiğini söyleyen Ahmet Ilgazlı, "Astım hastalığını tetikleyen faktörlerin başında sigara dumanı bulunuyor" dedi. Ilgazlı, bazı kişilerin egzersiz ve spor yaparak astım krizini tetiklediğini belirterek, "Kuaförler, fırıncılar, tuhafiyeciler, deterjanla uğraşan iş kollarında çalışanlar bu alerjen denilen polenlerle uğraşan kişilerde mesleksel olarak astım ortaya çıkabiliyor" ifadelerini kullandı.

Ahmet Hamdi Ilgazlı, 3 Mayıs Dünya Astım Günü'nün önemine değinerek, "3 Mayıs Dünya Astım Gününde böyle bir hastalık olduğu dünyaya anımsatılmaya, farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor. Bu hastalık dünyada yaklaşık 300 milyon insanı ilgilendiriyor. Türkiye'de ise azımsanmayacak şekilde astım hastaları var. Türkiye'de yaklaşık 100 kişiden 5 kişinin astım olduğu ileri sürülüyor. Çocuklarda ise yaklaşık 100 çocuktan 13'ünde astım hastalığının olduğu ileri sürülüyor" dedi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ilgazlı, astım hastalığının kronik hastalıklar içinde bulunduğunu ve bu hastalığın evde sigara içme, değişik maddeleri kullanma ile ilişkili olduğunu ifade etti. Ilgazlı, ayrıca astım hastalığının önemine dikkat çekmek, insanlarda farkındalık yaratmak ve insanların hastalığın bilincine varmaları düşüncesiyle böyle bir günün olduğunu sözlerine ekledi.

Haber: Senanur TÜRKÜCÜ ( Radyo K.İ.)