Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından "Şamanın Seçilmesi Ritüeli Üzerinden Anadolu Aşıklarının Seçimine Mitik Öyküler - İlahi Kudret Mi Söylence Mi?" adlı bir etkinlik düzenlendi.
Etkinliğe Fen-Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gencay Zavotçu, Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işıl Altun, Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Durmaz, Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aslan Ayar ve çok sayıda öğrenci katıldı. Etkinlikte Araştırmacı Tarihçi Olgun Söyler, İnanç Tarihi hakkında bilgiler verdi.
Olgun Söyler, Şamanizm'in bir din değil inanç olduğunu söyleyerek, "Şamanizm'in bir din olmadığı yahut Türklerin en eski dini olduğu tartışmaları uzun bir müddet daha gündemde kalacaktır. Üstelik Şamanizm sadece Avrasya merkezli olmaktan çıkmıştır. Dünyanın birçok bölgesinde Şamanizm adı altında inançlar görülmektedir. Şamanizm, Avusturalya ve Yeni Zelanda da görülmeye devam etmiştir. Mihaly Hoppal, Şamanizm'i bir din olarak değil, bir inanç sistemi olarak görür. Ona göre pek çok dilde ve şivede şaman sözcüğünün bilmek, bilim ve bilgin sözcüklerinden köklerini alması tesadüf değildir." dedi.
Şaman olmanın iki yolu olduğunu belirten Söyler, "Şamanlığın veraset yoluyla ve içte kendiliğinden duyulan 'Tanrısal çağrı yoluyla' seçilme yoluyla olmaktadır. Seçilme şekli ne olursa olsun, her Şaman ikili bir eğitimden geçtikten sonra Şaman olur. Şamanlıkta sırra erme birkaç türde görülüyor. Örneğin rüya görme ile oluyor. Şamanlığın başlangıcı acı vererek 1-3 yıl arası sürmektedir. Bu süreçte bir şey yiyip içmezler, halüsinasyon ve düş görüyorlar. Gördüğü düşlerin arasında bedenlerinin yarıldıklarını görüyorlar. Kabilenin büyüklerine gördüğü düşü anlatarak kemiklerinin sayısını söylüyor eğer sayıyı doğru söylemezse şaman olamıyorlar." diyerek sözlerini sonlandırdı. Etkinlik Prof. Dr. Işıl Altun ve Doç. Dr. Uğur Durmaz'ın Araştırmacı Tarihçi Olgun Söyler'e teşekkür belgesi takdim etmesi ile sona erdi.
Haber: Zilan Kökerer (Radyo K.İ.)
KOÜ'de İnanç Tarihi Söyleşisi
8 Mayıs 2019