Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
2+2 Türk-Alman Projesi "REUSE"
Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bağdagül Karaağaç, 2+2 Türk-Alman İşbirliği kapsamında "REUSE-Rubber dEvulcanization Using ultraSound Extrusion" projesi ile ilgili Radyo K.İ. Muhabiri Kübra Akçelik'e açıklamalarda bulundu.

REUSE projesinin Kocaeli Üniversitesi yürütücüsü olan Doç. Dr. Bağdagül Karaağaç, projenin ne olduğu ve amacından bahsederek, "2+2 Türk- Alman projesi EPDME esaslı kauçuk kökenli atıkların ultrasonik enerji ile geri kazanıma yönelik yapılacak olan bir proje. 2014 yılı Türk+Alman işbirliği yılı olarak seçilmişti. Bu kapsamda 2014 yılında Türkiye ve Almanya'dan ikişer ortaklı olmak üzere proje önerileri alındı. Ve proje kapsamında birer enstitü veya üniversite, birer de ticari faaliyet gösteren kuruluşun yer alması istendi. Projenin temel amacı da, üniversite-sanayi ortaklı çalışmaları Türkiye kapsamı dışına çıkarmak, Türkiye ve Almanya arasında hem akademi hem de sanayi boyutunda bilgi transferinin önünü açmak" dedi.

2+2 Türk-Alman İşbirliği projesinde yer alan ortaklardan da bahseden Doç. Dr. Bağdagül Karaağaç, Türkiye ortaklarının ARÇELİK ve Kocaeli Üniversitesi, Alman ortakların ise "ICT-Fraunhofer Institute for Chemical Technology-ICT" ve "CQLT Saargummi Deutschland GmbH" olduğunu ifade etti.

Projenin Türkiye ve Almanya ilişkilerine olacak etkisi hakkında da konuşan Bağdagül Karaağaç, "Türkiye'de kauçuk alanında çalışan az sayıda üniversiteden biriyiz. Bu anlamda Almanya ile işbirliği içerisinde olmamız önemli bir avantaj bizim için. Şuan başladığımız bu proje gelecekte de yapacağımız projelerin önünü açacaktır. 2+2 projesi hem TÜBİTAK hem Almanya tarafındaki Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından ülkeler arası gidiş gelişi ve bilimsel faaliyetlerde bulunmayı zorunlu tutuyor. Bizlerde her yıl en az iki kere Almanya'ya gidiyoruz, aynı şekilde Alman ortaklarda Türkiye'ye geliyor. Bu sayede hem bilimsel hem teknolojik anlamda bilgi transferi sağlanmış oluyor" dedi.

Doç. Dr. Bağdagül Karaağaç 2+2 projesinin bütçesi hakkında da bilgi vererek "Türkiye tarafını TÜBİTAK, Almanya tarafını ise Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığı Avrupa Birliği fonlarından karşılıyor. Bu kapsamda hem kuruluşların altyapısının güçlendirilmesi hem de bilimsel faaliyetler ile ikili ilişkilerde bulunarak yapılacak ziyaretlerin desteklenmesi amaçlanıyor" ifadelerini kullandı.

Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bağdagül Karaağaç, projeye 50 kadar başvuru yapılığını ve aralarından seçilen 9 projeden biri olmanın da çok gurur verici olduğunu söyledi. Projenin Polimer Bilim ve Teknolojisi Disipliner Arası Yüksek Lisans Programı'nda gerçekleştirilecek bir tezin konusu olacağını ve proje kapsamında çalışacak bursiyer öğrenci Burak Kılıç'ın olduğunu da söyleyerek proje kapsamında bilginin kalıcılığını sağlamış olacaklarını sözlerine ekledi.

Haber: Kübra AKÇELİK (Radyo K.İ)