Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Savaş Ayberk Konferans Salonda, dün (05.03.2020) Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği Kulübü tarafından "İş'te Kadın" adlı bir etkinlik düzenlendi. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Guinnes Dünya Rekortmeni Milli Serbest Dalış Sporcusu Bilgi Çingigiray, Türkiye'nin tek kadın Off-Road Şampiyonu İlayda Hancı'nın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe birçok öğrenci katıldı.

"81 Metrelik Rekorumu 81 İldeki Kadınlara Armağan Ettim"

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Çingigiray, kadın erkek eşitsizliği konusunda aklına sadece kas gücünün geldiğini söyleyerek, "Amacım, Türkiye'nin adını bir kadın sporcu olarak dünya arenasında duyurmaktı. Bu süreçte bir kadın sporcu olarak tek yaşadığım sorun fiziksel oldu. Erkekler tarafından fiziksel özelliklerim hakkında psikolojik baskılara maruz kaldım. Feminen bir görüntü sergilediğim için eleştirildim. 2007 yılından beri serbest dalış yapan bir anne, bir kadın oldum. Tek üzerinde durduğum konu ise; bir erkeğin hayatta olması gereken şey beyefendi, bir kadının ise hanımefendi olmasıdır. Guinnes rekorunu ilk kırdığımda, rekorum 67 metreydi. Sonraki rekorum ise 81 metreydi bu rekorumu 81 ilde ki kadınlara armağan ettim." İfadelerini kullandı.

"Her Zaman Erkelerle Eşit Şartlarda Yarıştığımı Düşündüm"


Türkiye'nin tek kadın Off-Road Şampiyonu İlayda Hancı, araba sporlarına olan merakının çocukluktan geldiğini belirterek, "Çoğu kız çocuğunun oyuncak bebekleri, erkek çocukların ise oyuncak arabaları olur. Benim ise çocukken bebeklerim olmadı. Onun yerine bilgisayardan araba yarışı oyunları oynuyordum. 12 yaşımdan, 18 yaşıma kadar Off-Road sporunu takip ettim. 18 yaşımda ehliyetimi alarak üç günlük ehliyet ile yarışta birinciliğin sahibi oldum. Erkek egemen bir spor olan Off-Road sporunda hiçbir zaman kendimi erkeklerden farklı görmedim. Her zaman erkelerle eşit şartlarda yarıştığımı düşündüm. Erkeklerle aynı şartlarda yarışıp, birinci olmam bu sporun kadınların da yapabileceğini gösteriyor. Fiziksel güç olarak çok zorlandım. Yarıştığımız parkurlar gerçekten zorluydu. Bu sorunu aşmak için, spor yaparak kendimi en iyi şekilde güçlendirmeye çalıştım. Ben kadınların erkeklerle her alanda aynı haklara sahip olduğunu düşünüyorum. " diye konuştu.

"Kadın Olarak Hayatta Var Olabilmek Gerçekten Zor Ama Bir O Kadar Da Kıymetli"

Kocaeli Üniversitesi mezunu olarak öğrencilerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Hürriyet, "Kadın erkek eşitliği konusuna kadın erkek üzerinden değil, insan üzerinden bakmamız gerekiyor ama çoğu alanda kadın olarak zorluklarımız bir kat daha fazla. Toplumun kadınlara yüklediği etiketler ve roller kadınlar için dezavantajlı bir durumda. Kadın olarak gerçekten hayatta var olabilmek zor ama bir o kadar da kıymetli. Meslekler üzerinden bu konuya bakacak olursak; ne yazık ki hala kadın erkek ayrımı yapılıyor. Kadınlar, erkek iş alanı diye tabir edilen işlerde tabii ki zorluklar yaşıyorlar ama her işte zorluklar var. Ben avukatım ve bu alanda bile çok fazla zorluklar var. Ben bu kente on yedi yaşımda tek başıma geldim. Buraya ilk geldiğimde çok zorlandım. Ben inanmanın çok önemli bir başarı kaynağı olduğunu düşünüyorum. İnanmak başarının yarısıdır ve ben inanarak elde ettiğim yerlere geldim." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Etkinlik, konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edilmesinin ardından sona erdi.

Haber: Ahmet Can Metin (RATAM,BHİ)

İŞ'TE KADIN
6 Mart 2020
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi