Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Kayıt Dışı Çalışma!
Kocaeli Üniversitesi yürütücülüğünde gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği Projesi olan "Genç İstihdama Kayıt(dışı)sız Kalma" kapsamında düzenlenen "European Congress On Economic Issues" bugün (30.03.2017) Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Kocaeli ili genelinde öğrenim gören öğrencilerin kayıtdışı istihdamın zararları ile ilgili bilgilendirilmesini ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kayıt dışı istihdam ile mücadelesine destek verilmesini amaçlayan "Genç İstihdama Kayıt(dışı)sız Kalma" projesini destekleyenler arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Sanayi Odası, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve proje iştirakçisi olarak da Posco Assan bulunuyor.

Proje kapsamında çeşitli seminerler, bilgilendirme toplantıları ve çalıştaylardan sonra uluslararası bir kongre organize edildi. "European Congress On Economic Issues" ismini taşıyan kongrenin açılışına Kocaeli Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

"İstihdam Seferberliği ile 450 Bin İstihdam Artışı Sağlandı"
Kongre açılış konuşmalarında Vali Yardımcısı Büyükçelik, istihdam konusunun dünya ölçeğinde üzerinde devamlı çalışılan bir konu olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanımız, 7 Şubat'ta istihdam seferberliği başlattı. Buna göre yılsonuna kadar her artı istihdam için işverenden vergi, sigorta ücreti ödemeyecek. Bu ücretler işsizlik sigorta fonundan devletimiz tarafından karşılanacak. Bugüne kadar bu kapsamda ülkemiz çapında 450 bin istihdam artışı gerçekleşti" dedi. İlimizde 6-7-8 Nisan'da gerçekleştirilecek İstihdam Fuarı üzerine de görüşlerini aktaran Vali Yardımcısı Büyükçelik, bu fuarda işveren ile işçinin, yeni mezun olmuş veya olacak üniversite öğrencileri ile de firmaların buluşacağını ve önemli bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi.

"Kayıt Dışı İstihdam Ülkemizin İlerlemesinde Bir Engeldir"
Üniversite olarak, ülkemizde ve dünyada yaşanan sorunlara üretilecek çözümlere katkı sunmayı ilke edindiğimizi vurgulayarak konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü ise, "Ülkemizin ve dünyanın önemli sorunlarından olan kayıt dışı istihdam konusuna değinerek özellikle gençlerimizin, kayıt dışı istihdam konusunda bilinçlendirilmesini amaçlayan bu proje ve sempozyumun, konuya ilişkin büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Yüksek kayıt dışı istihdam oranlarının her ülke için ciddi ekonomik ve insani sorunları da beraberinde getirdiği gerçeğiyle yüz yüzeyiz. Bu durum yarınlarımıza baktığımızda hem milletimizin hem de ülkemizin ilerlemesinde bir engeldir. Türkiye'nin güçlü yarınları için ortaya konan 2023 ve 2071 hedefleri doğrultusunda yarınlarımızın sahibi gençlerimizin kayıt dışı istihdamın zararları konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir" açıklamasında bulundu.

Projenin Amacı, Gençlere Fırsat Eşitliği Sağlamak
Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Selçuk Koç da, proje içeriğine ve bugüne kadar yapılan çalışmalara yönelik bir sunum gerçekleştirdi. "Türkiye gibi yükselen ekonomilerde, iktisadi ilerlemenin önündeki temel engellerden en önemlisi kayıt dışı istihdam sorunudur" diyen Doç. Dr. Koç, proje ile amaçlarının gençlere fırsat eşitliği sağlamak olduğunu aktardı. Doç. Dr. Koç, "Çalışan öğrencilerin büyük bir kısmının, işverenin kendisine sağlayacağı avantajlardan dolayı ya da burs ve ebeveyn sigortası gibi haklarını kaybetmemek için kayıt dışı çalıştığı görülmüştür. Bu projenin, bu problemi tüm yönleri ile ortaya çıkararak, bir çözüm yolu üretmesi planlanmaktadır" ifadesinde bulundu.

Kongre açılış konuşmalarının ardından açılış oturumuna geçildi. Açılış oturumunda Prof. Dr. Francesco Pastore, Prof. Dr. Numan Özcan ve Prof. Dr. Erinç Yeldan yer aldı. 32 farklı ülkeden 206 başvurunun yapıldığı ve 181'inin kabul edildiği kongreye, 256 akademisyen katılıyor. Üç gün sürecek olan kongrede eş zamanlı yapılacak oturumlar ile istihdam tüm yönleriyle ele alınacak.


Haber: Tolga Nehbit (BHİ)