Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi konferans salonunda dün "Çalışan Güvenliği Genelgesi, Renkli Kod Kullanımı, Güvenlik Raporlama Sistemleri ve Gösterge Yönetimi, Mavi Kod Gösterge Sonuçları" adlı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalite Yönetim Birimi Direktörü Uzm. Orkun Çilen ve Kalite Yönetim Birim Sorumlusu Ümmühan Çelik katıldı. Etkinlik sonrası Uzm. Orkun Çilen ve Ümmühan Çelik Radyo K.İ. Muhabiri Veysel Arnus'a açıklamalarda bulundu.

Ümmühan Çelik, Sağlık Bakanlığı tarafından yeni uygulamaya giren Güvenlik Raporlama Sistemi'nin amacının hastane içerisinde güvenliği tehdit eden olayların bildirimini sağlamak olduğunu ifade ederken bu bildirimlerin, kalite birimlerine internet üzerinden yapılan bildirimlerden oluştuğunu söyledi. Orkun Çilen ise Güvenlik Raporlama Sistemi ile yapılan çeşitli hataların tekrar edilmemesinin amaçlandığını, bu konuların ilgili komitelerde görüşülerek önlemler alındığını ifade etti.

Çelik, Sağlık Bakanlığı tarafından Güvenlik Raporlama Sistemi aracılığıyla hastanelerde oluşan her türlü olayın ve bilgilerin bu sisteme bildirilmesinin talep edildiğini, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nin de bu bildirimleri sisteme işleyeceğini ifade etti. Çelik, ayrıca bu bildirimlerin ilaç güvenliği, hasta transferi, düşme, güvenli cerrahi, iğne ucu batmaları gibi konuları kapsadığını söyledi.

Uzm. Orkun Çilen, bu sistemin hastane personellerinin birbirini şikayet etmesi gibi yanlış bir algı oluşturduğunu ve insanların bu nedenle bildirim yapmaktan çekindiğini vurgularken bu sistemdeki asıl hedefin hastanelerde oluşan aksaklıkların giderilmesi olduğunu belirtti.

Sözlerine renkli kod kullanımı hakkında bilgi vererek devam eden Çilen, renkli kodların mavi, beyaz ve pembe kodlardan oluştuğunu ve bunların 2012 yılından itibaren Türkiye'deki tüm hastanelerde kullanımının zorunlu hale getirildiğinin altını çizdi. Bu kodların bazı acil durumlarda görevliler tarafından kullanılan acil durum sinyali olduğunu ifade eden Çilen, bu acil durumlara Türkiye standartlarına ortalama 3 dakikada ulaşıldığını ancak Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nde bu olaylara 15 ile 30 saniye arasında müdahale edildiğini belirtti.

Çilen, hasta ve çalışan hakları ile ilgili olarak ise "Türkiye'de Hasta ve Çalışan Güvenliği ve Hakları diye bir genelge vardı. Bu genelge 2012 yılında Çalışan Hakları ve Güvenliği ile Hasta Hakları ve Güvenliği olarak iki genelgeye ayrıldı. Bu olayın bu şekilde gelişmesi hastaların çalışanlara karşı uyguladığı şiddet ve bu doğrultuda verilen cezaların önemsendiğini gösteriyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Veysel ARNUS (Radyo K.İ.)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Kodlar Acil Kullanımlar İçin Önemli