Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Sayman Bilen, cilt lekeleri ile baş etme yöntemlerinin en önemlisinin güneşten korunma olduğunu ifade ederek özellikle sabah 10 ile öğleden sonra 16 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerektiğini kaydetti.

Cilt lekeleri ile ilgili konuşan Prof. Dr. Bilen, cilt lekelerinin kahverengi, siyah ve kırmızı tonları olabileceğini belirterek, "Yüz kısmında en çok kahverengi tonda lekeler karşımıza çıkıyor ve bu lekeler genellikle kadın hastalarda yaz aylarında artış gösteriyor. Bunların bir kısmını güneş lekesi olarak adlandırıyoruz. Hastanın cilt yapısı, güneşe maruz kalma ve kullanılan bazı ilaçlar bu lekelere neden olabiliyor" dedi.

Açık Havada Parfüm Kullanılmamalı
Prof. Dr. Bilen, güneşten korunmanın lekeler ile baş etme açısından en önemli yöntem olduğunu söyleyerek özellikle sabah 10 ile öğleden sonra 16 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerektiğine dikkat çekti. Nilgün Bilen, güneş altında şapka ve şemsiye gibi araçların kullanması ve yüzün açıkta kalan bölgelerine koruyucu kremlerin sürülmesi gerektiğini kaydederken cilt lekesi olan kişilere dışarı çıkarken parfüm kullanmamalarını önerdi.

Her Leke Zararlı Değildir
Prof. Dr. Nilgün Sayman Bilen, vücutta çıkan her lekenin zararlı olmadığını vurgulayarak, doğuştan gelen kahverengi ve daha beyaz olan lekelerin büyük bir kısmının zararsız olduğunu söyledi. Kabarık, koyu siyah, üzeri kıllı ve büyük çaplı doğumsal benlere dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Bilen, "Eğer lekenin her tarafı aynı değilse, şekilsiz, çapı büyük, üzerinde kanama, akıntı, yara gibi durumlar varsa ağrı veya kaşıntıya yol açıyorsa bu tip lekelerde doktora başvurulmalı" diyerek sözlerini tamamladı.


Haber: Melis Nur Dalar (Radyo K.İ.)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Cilt Lekesi Olanlar: Güneşe Dikkat!