Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonunda bugün Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "Tütün Bağımlılığı Tedavisi Yerinde Eğitim Programı" adı altında bir kurs programı düzenlendi. Prof. Dr. Füsun Yıldız'ın açılış konuşmasını yaptığı program diğer katılımcıların konuşmalarıyla devam etti.

"Bu Planlar ve Eylemler Sayesinde Halkımızın Çoğu Sigarayı Bıraktı"


Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Selim Yüksel, "Tütün Kullanımı Zararları", "Riskler ve Tehditler", "Bırakmanın Yararları", "Pasif ve Üçüncü El Etkilenim" konularına değinerek; "Türkiye'de tütünle mücadele konusu, emek isteyen, uzun bir süreçten geçmiştir. Çok emek harcayarak güzel yerlere geldik. 1996'da tütün mamullerinin zararlarının önlenmesi amacıyla çıkan kanun, bu ürünlerle mücadelede atılan ilk adım olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan sonra sırasıyla; Tütün Kontrol Çevre Sözleşmesi, Ulusal Tütün Kontrol Programı, Daire Başkanlığı'nın kurulması, 2008'de 5727 sayılı kanunun yayınlanması süreçte ve mevduatta sürekli gelişmelerle kademe kademe ilerliyor. 14 Ekim 2010 tarihinde tütün mamullerine vergi getirilmesi ve 27 Ekim'de Alo 171 hattının kurulması, 2013 yılında tütün ürünlerinin uluslararası ticarette yasaklanması amacıyla imzalanan uluslararası protokol, 2015'de Tütün Kontrol Eylem Planı, 2017'de Yeşil Dedektör Uygulaması, 2019'da düz paket uygulaması ve son olarak 2020'de elektronik sigaranın yasaklanması ile eylem planları uygulanarak, uzun bir süreç geçti. Bu planlar ve eylemler sayesinde halkımızın çoğu sigarayı bıraktı. Bırakamayanlar ise bırakma yolunda önemli adımlar attı." ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Yüksel, tütünle mücadele kapsamında yeni oluşturulan ve 2018-2023 yılları arasında uygulanan eylem planından bahsederek, "Tütün Ürünlerine Talebin Azaltılması", "Tütün Ürünlerinin Ulaşılabilirliğinin Azaltılması", "Tütün Kullanımının Koordinasyon ve İzlem Değerlendirmesi" ana başlıklı, üç adımdan oluşan eylem planıyla, halkın tütün kullanımının neden olabileceği sağlık, ekonomik, çevresel ve sosyal zararlardan korunmasını amaçladıklarını söyledi.

Etkinlik, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Argun Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Nihat Annakkaya, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, Bilgi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Uz. Dr. Pınar Pazarlı Bostan, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Banu Salepçi Ve Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği Doç. Dr. Seyhan Dülger'in konuşmalarıyla devam etti. Programın sonunda kurs programı sınavı yapıldı.

Haber: Musatafa Can Gözün (Radyo K.İ.)


Tütün Bağımlılığı
4 Mart 2020
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi