Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü Konferansları kapsamında Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş'ın katılımlarıyla "Muhasebe -Denetim Mesleği Geçmişi, Bugünü, Geleceği, "Kariyer Planlaması" konulu konferans düzenlendi.
Kocaeli Bağımsız Denetçiler Derneği'nin de destekleriyle gerçekleştirilen konferans Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, Prof. Dr. Ahmet Küçük, Kocaeli Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı Şakir Süloğlu, Dekanlar, Müdürler, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan konferansın açılış konuşmasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Sayıştay gibi ülkemizin gözde kurumlarından birinin başkanını burada ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti. Kocaeli Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı Şakir Süloğlu ise, bağımsız denetimin önemine vurgu yaparak, "İyi bir bağımsız denetçi için çok iyi bir muhasebeci olmak gerekiyor" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, "Muhasebe -Denetim Mesleği Geçmişi, Bugünü, Geleceği, "Kariyer Planlaması" konulu konferansını gerçekleştirdi. Türk devletlerinde, Osmanlı'da ve Cumhuriyet döneminde muhasebe ve denetim mesleğinin nasıl yapıldığı ve denetim kurumlarının tarihçesi üzerine bilgiler veren Başkan Seyit Ahmet Baş, "Risale-i Felekiyye (Kitab-us Siyakat) 1363 yılında yazılmış Selçuklu Devleti'nin uygulamalı muhasebesini anlatan bir kitaptır. Kitabın orijinali Ayasofya Müzesi'nde bulunuyor." dedi.
Sayıştay bünyesinde akademisyenler tarafından hazırlanmış muhasebe ve denetim tarihi kitaplarıyla ilgili de bilgiler veren Başkan Seyit Ahmet Baş, "Osmanlı Devleti'nde Sultan Abdülaziz Han tarafından 29 Mayıs 1862 yılında "Mahkeme-i Kübrayı Tetkik" olarak görev yapmak üzere Divan-ı Muhasebat kurulmuştur. Aslında bakıldığında Selçuklu ile Osmanlı muhasebesi arasında Tanzimat Fermanı'na kadar bir farklılık bulunmamaktadır. Tanzimat Fermanı ile birlikte günümüzdeki sistematiğe geçiş yapılmıştır" ifadesinde bulundu.
Türk devletlerindeki denetim kurumları ile ilgili de bilgiler veren Sayıştay Başkanı, "Tarihteki Türk devletlerinden Karahanlılar, Gazneliler ve Selçuklular'da yüksek denetim kurumu Divan-ı İşraf'tır. Bugünkü Sayıştayın görevlerini ve devlet gelirlerinin denetimini yapan bir kurum. Ancak bu denetleme kurumu Osmanlı'ya geçmemiştir. Osmanlı Devleti'nin topraklarının hızla genişlemesi sonucu merkezi bir denetim mümkün olmamış, farklı bir denetleme yoluna gidilmiştir. Taşrada bir teşkilatlanmanın olduğu, her vilayetin kendi sistematiğinin bulunduğu Başbaki Kulluğu kurulmuştur." açıklamasında bulundu.
Konferansın sonunda ise öğrencilere kariyer planlaması ile ilgili ipuçları sunan Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, esas gerçekle yüzleşme zamanının diplomanın alındığı an olacağını belirtti. Herkesin diploması bulunduğunu bu sebeple bir şeyleri farklılaştırmak gerektiğini vurgulayan Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, "Okulunuz bitmeden, "Ne olmak istiyorsunuz? Geleceğe dönük öngörünüz nedir?" sorularının yanıtını bulmalısınız. Kendiniz için özdeğerlendirme testi yapmalısınız" dedi.
Son olarak öğrencilerin kariyerlerinde karşılaşabilecekleri mülakatlar ile ilgili olarak ipuçları da veren Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, "Mülakata mutlaka vaktinden önce gidin, mülakata uygun giyinin, kaçamak cevap vermeyin, mülakata %100 hazır olun, sınava nasıl hazırlanıyorsanız mülakata da öyle hazırlanın, yalan söylemeyin, gereksiz konuşmayın, aynı işyerine birden fazla pozisyon için müracaat etmeyin, soru sorma imkanı verilirse işle ilgili sorular sorun" dedi.
Konferansın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş'a vermiş olduğu değerli bilgiler ve ipuçları için teşekkür etti. Konferans hediye-plaket takdimi ve aile fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.
Rektörlük Konferanslarının Konuğu Sayıştay Başkanı Oldu
06 Mart 2019