Kocaeli üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Boyacı 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü sebebiyle Radyo K.İ. muhabiri Senanur Türkücü'ye açıklamalarda bulundu.
Haşim Boyacı, tüberküloz hastalığını hakkında bilgi vererek, "Halk arasında verem olarak bilinen tüberküloz hastalığını kabaca tüberküloz basili olarak tanımlayabiliriz. Bu hastalık mikrobiyal basilin bulaşması sonucu özellikle akciğerlerde ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığıdır" dedi.
Prof. Dr. Boyacı, tüberkülozun bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek, sanıldığının aksine hastanın kullandığı küçük ev aletlerinden bulaşmasından ziyade hava yoluyla bulaşabileceğini kaydetti. Haşim Boyacı, hastanın öksürmesi veya konuşurken ağzından çıkan damlacıkların içinde taşınan mikropların etrafta bulunan kişiler tarafından solunum yolu ile hastalığa yakalanma oranının yükselebileceğini söyledi.
Haşim Boyacı, tüberküloz hastalığından korunma yollarına da değinerek, "Bulaşma yolunu öğrendikten sonra korunma yolunu da tahmin etmek güç değil. Hasta olduğu bilinen kişilerle aynı ortamı paylaşıyorsak bu hastalığa hava yoluyla bulaştığı için maruz kalma ihtimalimiz vardır. Dolayısıyla bu hastaların bulunduğu alanların havalandırılması, hasta olan kişilerin tedavi edilmesi en önemli korunma yöntemleridir" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Haşim Boyacı, tüberküloz hastalığının en önemli belirtilerinin öksürük, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi ve çok şiddetli öksürük olarak sıralanabileceğini ifade ederek, bu belirtilerin her zaman tüberküloz hastalığı olmayacağını fakat bu belirtilere sahip olan kişilerin doktora gözükmesinin sağlıkları açısından önemli olduğunu söyledi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Boyacı, tüberküloz hastalığının tedavi sürecinin uzun olduğunu belirterek tedavi sürecinde dispanserlerle birlikte bu hastalığın tedavi edilebileceğini sözlerine ekledi.