Yakın gelecekte her türlü üretimin temelini, yazılımın oluşturacağı öngörülürken yazılım dili olan kodlamanın öğretimi de en önemli unsurlardan biri olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Mehmet Yıldırım da kodlama eğitiminin önemi ve küçük yaşta verilen kodlama eğitiminin yararları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım, "Gelecekte kodlama yeteneği olan kişiler daha başarılı olacak." dedi.

KOÜ, Kodlamada Üst Seviyede
Kodlama ve yazılım konusunda pratik yapmak için bilgisayar laboratuvarlarına ihtiyaç duyulduğunu aktaran Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldırım, Hem Teknoloji Fakültesi'nde hem de Mühendislik Fakültesi'nde pratik yapabilme açısından donanımlı laboratuvarların bulunduğunu belirtti.

Kodlama eğitimiyle teknoloji üreten ve teknolojiyle barışık olarak dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirmenin hedeflendiğini kaydeden Prof. Dr. Mehmet Yıldırım, "Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ortaokul müfredatına kodlama eğitimiyle ilgili Bilişim Teknolojileri ve Yazılım adlı bir ders koydu. Bu sayede çocuklara oyun oynatarak kodlamayı öğretmek amaçlanıyor. Dolayısıyla üniversitede bile kodlamayı öğretmekte zorlandığımız eğitimleri küçük yaşta oyun ve animasyon aracılığıyla çocuklara daha rahat verebiliyorlar." ifadelerini kullandı.

Kodlama, Hayatın Her Alanında Başarıya Götürüyor
Çocukların küresel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle kendisini geliştirirken bir taraftan da kodlama eğitimi almasının matematiksel zekâyı arttırdığını söyleyen Prof. Dr. Yıldırım, "Amaç sadece kodlamayı öğrenmek değil. Bununla birlikte kodlama sayesinde elde edilen algoritmik düşünme yapısı, hayatın her alanında insanı başarıya götürür. Kodlama, bir şeyi sistematik düşünerek hedefe ulaşmayı sağladığı gibi yabancı dil öğrenimini de kolaylaştırır."

"Erken yaşta kodlama yapabilen ve kodlama konusunda bilgiye sahip bir kişi, ilgisinin bu yönde ne derece yoğun olduğunu tespit ederek teknoloji tabanlı bir mesleğe de yönelebilir. Bu açıdan gençlerimizi daha çok yazılım ve kodlama tarafına yönlendirmemiz gerekiyor." dedi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Yeniçağın Alfabesi: Kodlama
Kodlama, Problemlerin Çözümünde Kişilere Katkı Sağlıyor
Kodlamanın problem çözme ve düşünceyi geliştirme aşamasında kişiye katkı sağladığını belirten Yıldırım, "Günümüzde mesleği bilgisayar olmayanların da kodlamaya ihtiyacı var. Kodlama bilgisi sayesinde kendi mesleklerinde karşılaştıkları problemleri daha rahat çözebilirler. Örneğin; bir makine mühendisi kendi mesleğini icra ederken karşılaştığı problemleri bilgisayar aracılığıyla çözmeye ihtiyacı var. Dolayısıyla programlama ve kodlamaya gerek duyuyor." ifadelerini kullandı.

Dijitalleşen Türkiye ile Yerli Yazılım Üretimi Artacak

Kodlama eğitiminin daha erkene çekilmesinin motivasyon ve bilginin kalıcılığı açısından da önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Yıldırım, "Türkiye'de pek çok yazılım firması var. Yazılım konusunda iyi bir ülkeyiz, birçok sektörde kendi yazılımlarımız mevcut. Genellikle firmalar üniversite öğrencilerini tercih ediyor fakat bununla birlikte kodlama eğitiminin erken yaşta verilmesi yazılımcı potansiyelini de arttırabilir. Ülke genelinde ne kadar kodlama bilen kişi varsa o kadar çok yazılımcı yetiştirilebilir. Bu sayede dışarıdan ithal edilen yazılım miktarı azalır veya yazılıma ödenen ücretlerde azalma olur." dedi.

Haber. Yağmur Kara (BHİ)