Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Sarper, bugün Gizem Uçar ve Buse Karakulak'ın sunumuyla Güne Bakış programına konuk oldu.

D Vitamini Kaynağı "Güneş"


Prof. Dr. Nazan Sarper, çocuklarda beslenme bozukluğu hakkında bilgiler verdi. Sarper, "Çocuklarda beslenme düzeni yaş gruplarına göre değişim göstermektedir. Genel olarak söylemek gerekirse hem çocuklar için hem büyükler için üç tane temel besin grubu bulunuyor. Bunlar proteinler, karbonhidratlar ve yağlardır. Bütün bu besin gruplarının diyet listelerinde belli oranlarda bulunması gerekiyor. Yaklaşık bir günde almamız gereken kalorinin yüzde ellisini karbonhidratlardan, yüzde otuzunu proteinlerden, yüzde yirmisini ise yağlardan alıyoruz. Beslenme öğünlerinde vitamin ve minerallerin eksik olmaması gerekiyor. Vitaminleri taze sebze ve meyvelerden, mineralleri ise kabuklu yemişlerden alabiliyoruz. İlk bir yaş grubunda çocukların günde üç damla D vitaminine ihtiyaçlar var. D vitamin ihtiyacını güneşten de karşılayabildiğimiz için, güneşli havalarda çocukların ve erişkinlerin çıplak tenlerini, kollarını, yüzlerini ve bacaklarını güneşten yararlandırmaları çok önemlidir. Kemik sağlığı sadece çocuklar için değil, tüm yaş grubunu ilgilendiren bir konudur." ifadelerini kullandı.

"Çocuklara Aile Sofrası Alışkanlığı Aşılamak Gerek"

Çocukların sabah kahvaltısında yemesi gereken besinler hakkında konuşan Prof. Dr. Sarper, "Çocukların sabah kahvaltısında, hem protein hem de D vitamini kaynağı olması açısından hafta da 2-3 kez yumurta tüketmesi; bunun yanı sıra içecek olarak da günde iki bardak süt tüketmesi çok önemlidir. Çocukların beslenmesinde süt ve süt ürünlerinin tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Kahvaltı alışkanlığı düzenli ve sağlıklı beslenme için çok önemlidir. Çocukların yemek yediği sırada tablet veya televizyondan bir şeyler izlemeleri kesinlikle doğru bulmuyorum. Çocuğun yediği besinin tadını alması, farkında olması gerekiyor. Çocukların bir yaşından itibaren aile sofrasına oturmasını tavsiye ediyoruz. Çocukların dikkat süresi ve sabrının az olmasından dolayı 15 dakika bile olsa sofrada oturması ve bu ritüeli görmesi çocukların gelişimi açısından önem sahibidir." açıklamasında bulundu.

Haber: Zilan Kökerer (Radyo K.İ.)

Çocuk Sağlığında Beslenmenin Önemi
4 Mart 2020
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi