Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ercüment Karakaş, bugün Gizem Uçar ve Buse Karakulak'ın sunumuyla Güne Bakış programına konuk oldu.
"Enerji Mühendisi, Verimli Enerji Tedarik Etmek İçin Projeler Tasarlar"
Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü'nün nasıl bir bölüm olduğundan bahsederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Karakaş "Enerji Sistemleri Mühendisliği, dünyadaki enerji kaynaklarının kullanılabilmesi, bunların planlanabilmesi, tasarım yapılabilmesi ve bunların uygulanabilmesi için işlemler yapan bir mühendislik alanıdır. Bunun yanında yapılmış olan mühendislik projelerinin de uygulamaya konulabilmesi ve bunların verimli hale getirilmesini için gerekli işlemleri yapan anabilim dalıdır da diyebiliriz. Genel olarak bakıldığında sadece kendi alanıyla ilgili değil, makina ve elektrik gibi alanları da kapsamaktadır." ifadelerini kullandı.
"Problemlere Yenilikçi ve Yaratıcı Çözümler Bulmalı"
Prof. Dr. Karakaş, bir Enerji Sistemleri Mühendisi'nde olması gereken özelliklere de değinerek "Analitik düşünme becerisine sahip, matematik, fizik ve kimya alanlarında başarılı kişilerin bu bölümü tercih etmesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra tasarım yapabilmeleri ve bunları uygulamaya geçirebilme özelliğine sahip olmalıdırlar. Her mühendislik alanı gibi bu alanda da kişinin yaratıcı düşüncesini ortaya çıkararak; bilgiyi alıp, analiz yapabilme, işleyebilme, uygulayabilme yeteneğinin olması gerekmektedir. Analitik düşünce bireyde hemen ortaya çıkmayabilir. Ancak seneler içinde işinde uzmanlaştıkça, kişinin bu özelliği ortaya çıkması mümkündür. Dolayısıyla da bu bölümü seçecek öğrencilerin analitik düşünce yapısına yatkın olması gerekmektedir." sözlerini kaydetti.
"Bitmeyecek Bir İhtiyaç ve Yüksek Düzeyde İş İmkanı"
Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ercüment Karakaş, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü mezunlarının sahip olduğu iş imkanlarına da değinerek, "Ülkemizde enerji konusu popüler olduğu için öğrencilerimiz mezun olur olmaz sanayi kuruluşları tarafından işe alınmaktadır. Enerji Sistemleri Mühendisliği, iş imkanı yüksek düzeyde olan bir bölümdür. Bölümümüzde de üniversite-sanayi işbirliği kurumu mevcuttur. Sanayi kuruluşlarıyla sürekli irtibat halindeyiz ve onlarla öğrencilerimiz için anlaşmalar gerçekleştiriyoruz. Öğrencilerimize sanayi kuruluşlarında çalışabilmeleri için fırsatlar yaratarak, onlara iş istihdamı sağlıyoruz. Biliyoruz ki ülkemize bir Nükleer Enerji Santrali kurulmak üzere, bu anlamda da birçok öğrencinin iş istihdamının sağlanacağını düşünmekteyiz." diyerek sözlerini sonlandırdı.
Haber: Gizem Uçar (Radyo K.İ.)
Enerji Tasarımcıları: Enerji Sistemleri Mühendisleri
3 Mart 2020