Çanakkale Savaşıyla toprakları paylaşılmak istenen bir ulusun gücü, kahramanlığı ve yurtseverliği tüm dünyaya gösterilmiştir. "Osmanlı bitti; bir daha dirilemeyecek şekilde yere serildi" denilen bir zamanda kazanılan muhteşem bir zaferdir Çanakkale.

"Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum." sözüyle zafere olan inancını ifade eden Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk de Çanakkale Savaşı'nın kazanılmasındaki yegane sebebin Türk Milleti'nin ruhunda yer alan vatan sevgisi olduğunu söylemiştir.

"Dünya Tarihinin En Kanlı Savaşları"
Nice filme, şiire, romana konu olmuş Çanakkale Zaferiyle ilgili görüşlerini aktaran Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Şirin, bu savaşın dünya tarihinin en önemli, en çetin ve insanlık tarihi açısından bakıldığında en kanlı savaşları olarak tanımlanabileceğini söyledi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102. Yıl Dönümü Kutlu Olsun"
"Dünya Tarihinde Önemli Bir Yere Sahip"
Çanakkale Savaşında yalnızca Türk cephesinden 60-70 bine yakın askerin yaşamını yitirdiğini ifade eden Şirin, yaşanılan kayıplar açısından bakıldığı zaman bile dünya tarihinde önemli bir yeri bulunduğunu kaydetti.

Çanakkale Savaşı'nın çok sayıda isimsiz kahramanı bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Şirin, " Bizler bu insanların hikayelerine odaklanmadık. Örneğin; Mehmet Raşit Efendi adında İsviçre'deki eğitimini yarıda bırakıp vatanına dönerek Çanakkale'de savaşan bir asker ve bu askerin yazmış olduğu hatıralar var. Bu hatıralar çok yakın zamanda yayınlandı. Bu kişi savaşın seyrini değiştiremeyebilir belki ama orada bulunmuş, o havayı hissetmiş ve onu yaşamış bir insanın satırlarından kendi duygu ve düşüncelerini öğrenebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Çanakkale Savaşını Vatansever Bir Ruh Kazanmıştır"
İngiliz ve Fransız komutanların savaşın ardından İstanbul'da kahve içme hayali kurduğunu kaydeden Şirin, düşman güçlerinin güçlü donanmalara sahip olmasına rağmen Türk Milleti'nin vatan sevgisini hesaba katamadığını söyledi. Doç. Dr. Şirin, "Düşman kuvvetleri, Mehmet Raşit Efendi gibi eğitimini yarıda bırakıp savaşa katılan binlerce idealist insanın vatan uğruna kendini feda edebileceğini hesaplayamadılar. Bu hesap onlara büyük bedeller ödetti. Çanakkale Zaferi'nin arkasında genç subayların vatansever fikirle yetişmelerinin sonuçlarını görüyoruz. Trablusgarp Savaşında yenilgiye uğramış bir ordunun Çanakkale'de destan yazması ancak bu ruhla açıklanabilir." diye konuştu.

"Vatansever İnsanlar Kazanma İnancıyla Yola Çıkmıştır"
Bu tür kahramanlık hikayelerinde kişilerin tehlikeyle karşı karşıya kalma durumlarının belirdiğini kaydeden İbrahim Şirin, "Balkanlardan kilometrelerce toprak kaybetmeye başladığınızı düşünün. 20 milyon m2'lik topraklardan 700 bin m2'lik topraklara gerilediğinizi düşünün. Artık gidecek bir yeriniz kalmayınca ya bu durumun savaşla çözülemeyeceğine inanırsınız ya da daha çok inançla hareket etmeye başlarsınız. Çanakkale Savaşını yaşamış vatansever insanlar da bu savaşı kazanacaklarına inanarak bu yola çıkmışlardır." açıklamasında bulundu.

"Çanakkale Ruhu Her Zaman Türk Toplumunda Vardır"
Çanakkale Müzesine gidildiğinde havada çarpışan mermilerle karşılaşılabileceğini belirten Doç. Dr. İbrahim Şirin, bu gibi örneklerin savaşın şiddetini anlatacak nitelikleri taşıdığını söyledi. İnsanların öleceklerini bile bile bu savaşa girdiğini de ifade eden Şirin, böylesine cesaret dolu ruhların savaşın kazanılmasında oldukça etkili olduğunu ve tarihsel açıdan gizli kalmış çok sayıda kahramanın tarih yazarları tarafından ortaya çıkarılabileceğini belirtti. Sanatın bir ayna olduğunu ve iyi kaleme alınan kitaplarla, iyi kurgulanan filmlerle tarihi gerçekliklerin halkla buluşturulabileceğini kaydeden Şirin, Çanakkale ruhunun her zaman Türk toplumunun yapısında bulunduğunu söyledi.


Haber: Helin Kaya (BHİ)
Haberin videosu içintıklayınız.