Prof. Dr. Zafer Utkan, Türk Tabipler Birliği tarafından 1976 yılında "Sağlık Haftası" olarak kabul edilen haftaya 14 Mart'ında dahil edildiğini belirterek "Hekimler, 14 Mart Tıp Bayramı'nı da içine alan Sağlık Haftası'nda bir yandan ülkenin sağlık sorunlarını bir yandan da çözüm yollarını ve bu konudaki önerileri dile getirip, özlük haklarına ilişkin sorunlara da dikkat çeken program dahilinde aktivitelerde bulunurlar" dedi.
Zafer Utkan, "Bizimde Tıp Bayramı ile ilgili programımız vardı fakat 13 Mart pazar günü başkent Ankara'da meydana gelen bombalı saldırı sebebiyle etkinliklerimizi iptal ettik ve duyarlılığımızı gösterdik" ifadelerini kullandı.
Dekan Prof. Dr. Utkan, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin önemine değinerek amaçlarının pek çok konuda yeterliliğe sahip hekimler yetiştirmek olduğunu kaydetti. Zafer Utkan, "Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi 21. yılını kutlamaktadır ve bu 21 yıl içerisinde zor süreçlerden geçmiştir. Fiziki imkânları bakımında yıkılmış, dökülmüş, kullanılamaz hale gelmiş ve yeniden kurgulanmış, planlanmış ve kurulmuştur. Marmara Bölgesinin Türkiye'nin en gelişmiş bölgelerinden biri olması sebebiyle sıradan bir Tıp Fakültesi olma şansımız hiç olmadı. Fakültemizde, ilk andan itibaren çeşitli amaçlarını pozitif yönde kullanan birçok öğretim üyesi yer alıyor. Bugün de baktığımızda Fakültemiz çok büyük üniversitelere ait tıp fakültelerinde gördüğümüz hemen hemen bütün branşları içeriyor ve hemen her türlü hastalığın tedavi edilmesini sağlayacak imkânlara sahip" şeklinde konuştu.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinde verilen mezuniyet öncesi eğitimin genel amacından bahseden Prof. Dr. Zafer Utkan, "Türkiye'nin sağlık sorunlarını bilen, öncelikli sağlık hizmetleri sırasında oluşan sorunların üstesinden gelebilecek, bilgi, beceri ve tutumlarla donatılmış hekimler yetiştirmek öncelikli amacımız. Dolayısıyla bu çok önemli bir vizyon ve bütün bu bilgi ile beceri tutumların en üst düzeyde olması için çabalıyoruz. Aynı zamanda mesleğin etik kurallarını gözeterek misyon sahibi olan hekimler yetiştirmek bir diğer amacımız" dedi.
Zafer Utkan, sağlık hizmeti üretmek, sunmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için emek, plan, sabır ve istikrar gerektiğini ifade ederek "Tıp mensuplarının birçok sorunu var. Elbette ki hastaneler ve tıp fakülteleri ticarethane değil ve burada görev yapan hekimlerimiz de tüccar değillerdir. Dolayısıyla bu mesleği yapan sağlık çalışanlarının hak ve hukukunu, ekonomik yönlerini ve özlük haklarını korumak gerekmektedir. Günümüzde hala şiddete maruz kalan hekimler ve sağlık çalışanları var. Bu durumun artarak devam ettiğini görmek artık can sıkıcı olmaya başladı. Bunun yanı sıra düşük ücret uygulamaları, sınırlanan araştırma görevlileri kadroları ve bu nedenle ortaya çıkan ağır çalışma koşulları çözüm bekleyen ek sorunlardır " sözlerini kullandı.
Sağlık sektöründeki sorunların çözümü hakkında fikirlerini paylaşan Prof. Dr. Utkan, " Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlamaktadır. Sağlık en temel olarak; gelir, barınma ve çalışma ile yakından ilişkilidir. Sağlık politikalarının detaylarını konuşmak kadar bu yönde ülkemizin gelişmişlik düzeyini irdelemek yerinde olur. Yani demokrasi standartları, hukuk algısı, bilim politikaları, harcama kalemlerinin öncelikleri, insani gelişmişlik ölçütler ve sivil toplum etkinliği bütüncül bir mantıkla ele alınması gerekiyor" dedi.
Zafer Utkan, Türkiye'deki sağlık sistemini de değerlendirerek "2003 yılından bu yana sigara ve tütün ürünleriyle mücadele, dumansız hava sahası gibi çalışmalarla birlikte Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulanmaya başlandı. Obezite ve yaşlılık ile ilgili de önümüzdeki dönemlere yönelik planlamalar yapılmalı" ifadelerini kullandı.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, görevinin severek yerine getirdiğini belirterek, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan çoğu hekimin de işini severek yaptıklarına dikkat çekti. Zafer Utkan, ayrıca Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinin İzmit'e sağlık alanında büyük imkanlar sağladığını ve İzmit'in sağlık alanında daha iyi noktalara gelmesi için çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekledi.
Haber: Senanur Türkücü (Radyo K.İ.)
Radyo K.İ.'nin haber aktüel programı güne Bakış'ta "Tıp Bayramı" hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve Çağdaş Dandan'ın sunduğu Güne Bakış programına Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan konuk oldu.
Sözlerine 14 Mart Tıp Bayramının tarihçesi hakkında bilgi vererek başlayan Prof. Dr. Zafer Utkan, Türkiye'de 14 Mart 1927 tarihinin Modern Tıp Eğitimi'nin başlangıç günü olarak kabul edildiğini belirtti. İlk tıp kutlamalarının 14 Mart 1919 yılında başladığını aktaran Utkan, "Tıbbiye 3.sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde tıp öğrencileri toplandı ve Dr. Fevzi Paşa, Dr. Besim Ömer Paşa ve Dr. Akil Muhtar gibi önemli hocaların desteğiyle Tıp Bayramı tıp mesleği mensupları tarafından yurt savunma hareketi olarak başladı" ifadelerini kullandı.