Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda bugün 16 Mart Dünya Uyku Günü kapsamında "Uykuda Solunum Bozuklukları" adlı konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak KOÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haşim Boyacı katıldı.
Prof. Dr. Boyacı 16 Mart'ın tarihçesinden bahsederek "Uyku tıbbı ile ilgilenen dernekler bundan 10 sene önce bir araya gelerek uykuyla ilgili toplumu bilinçlendirmek ve uykunun önemini anlatmak adına bir gün belirlemeye karar verdiler. 16 Mart böylelikle Dünya Uyku Günü olarak belirlendi ve bu günde biz hekimler olarak çeşitli etkinliklerle uyku konusunda toplumu bilinçlendirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Uyku Süresinden Çok Uykunun Kalitesi Önemli" Uyku bozukluklarının en önemlisinin halk arasında Uyku Apnesi olarak bilinen Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Boyacı, bu hastalığa yakalanan kişilerin kaliteli uyku uyuyamadığını ve gün içinde sürekli uykusuzluk çektiklerini belirtti.
Prof. Dr. Boyacı, uykunun iki çeşit evresinin bulunduğunu bunların yüzeyel ve derin evre olduklarını söyleyerek, "Uyku apnesi çeken kişiler horlama şikayetiyle beraber, uykudan sürekli nefes alamamaktan ötürü uyanırlar ve bu nedenle kaliteli uykunun derin evresine geçemezler. Uykunun süresinden çok bizim için kalitesi daha önemli. Fakat ne yazık ki uyku apnesi çeken kişiler yüzeyel evre dediğimiz kalitesiz uyku uyurlar." dedi.
"Uyku Laboratuvarımızda İyi Hizmet Sunuyoruz" Prof. Dr. Haşim Boyacı, KOÜ Tıp Fakültesi Uyku Laboratuarı'nda hastalara gelişmiş imkanlar sunduklarını ifade ederek, "Laboratuarımıza uyku apnesi olabileceğinden şüphelendiğimiz hastaları yatırıyoruz. Hasta özel hazırlanan odalarımızda bir takım bulguları saptamamız için kafasına yerleştirdiğimiz kablolarla uyuyor. Hastayı sabaha kadar gözlem altında tutuyoruz. Yaptığımız test sonucunda hastanın uyku apnesinin olup olmadığını buluyoruz ve ardından tedavi aşamasına geçiyoruz." ifadelerini kullandı.