Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü tarafından düzenlenen uluslararası "Electrical Discharges with Liquids for Future Application" konferansı bugün (14.03.2016) başladı.
Konferans açılışına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Küçük, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aygün, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elşen Veli ve çok sayıda bilim insanları katıldı. 23 konuşmacının yer aldığı konferansta 38 poster sunumu yapılacak.
Düzenleme Kurulu'nda Fizik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Arif Demir, Prof. Dr. Elşen Veli, Prof. Dr. Elif Kaçar, Doç. Dr. Hayriye Sundu Pamuk, Doç. Dr. Jale Yılmazkaya Süngü'nün yer aldığı uluslararası "Electrical Discharges with Liquids for Future Application" konferansı 13-17 Mart 2016 tarihleri arasında The Ness Otel'de gerçekleştiriliyor. Uluslararası COST Action TD1208 projesinin üçüncü yıllık toplantısı niteliği taşıyan konferansta "sıvı içinde elektrik deşarj" alanında son gelişmeler tartışılacak. Japonya, Rusya, İngiltere, Fransa Almanya, Çek Cumhuriyeti İspanya başta olmak üzere Plazma konusunda araştırma yapan üniversiteler ve araştırma enstitülerinden bilim insanlarının katıldığı konferansta "sıvı fazda deşarj", "sıvılarla gaz deşarj etkileşimi", "biyomedikal uygulamalar", "nanobilim ve yüzey işleme uygulamaları" ve "organik kimya uygulamaları" alt başlıklarında oturumlar gerçekleştirilecek.
Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Prof. Dr. Arif Demir, "Plazmayı maddenin dördüncü hali olarak tanımlıyoruz. Biz maddeyi katı, sıvı ve gaz olarak biliyoruz ama ancak bu maddeye dışarıdan yüksek bir enerji verdiğimizde atomları iyonize ediyoruz ve Plazma haline dönüştürüyoruz. Evrenin %99'u Plazma halinde. Yıldızlar, güneş, dünyamızın atmosferindeki iyonosfer de Plazma halinde bulunuyor" dedi. Plazma Fiziği'nin son yıllarda deneysel ve teorik olarak çok hızlı geliştiğini belirten Prof. Dr. Arif, "Özellikle Avrupa, Amerika ve Japonya'da Plazma Fiziği üzerine ciddi araştırmalar yapılıyor. Bu konferans 25 farklı ülkeden bilim insanlarını bir araya getirerek ortak projeler üretilmesi açısından önemli bir fırsat sunuyor. O açıdan bakıldığında Sıvılarda Deşarj ve maddenin dördüncü hali olan Plazma halinin üniversitemizde detaylı bir şekilde tartışılması, bu tartışma sonuçlarının ileride yeni projelere ön ayak olacak olması bizi çok sevindiriyor" ifadesinde bulundu.